fbpx

Депутати облради хочуть обмежити доступ активістів і журналістів до сесійної зали

Політика 14:15, 06.09, 2017

Депутати Івано-Франківської облради вирішили впорядкувати проведення сесій, дозволивши знаходитися безпосередньо у сесійній залі лише тележурналістам та операторам. Інші ЗМІ відправили у спеціальну ложу.

Про це йшлося на засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.

Голова комісії Михайло Торб'як каже, що таке рішення необхідне, щоб впорядкувати проведення сесій: "Рекомендується систематизувати та вдосконалити, хто може ходити на сесії і за якими документами… Попередні сесії показали, що часто приходять люди і зривають сесії". Це і зумовило пропозицію внести зміни у регламент.

Зокрема, у попередньо затвердженому регламенті визначений перелік осіб, які можуть брати участь у сесіях облради: "У сесіях ради можуть брати участь народні депутати України, керівництво обласної державної адміністрації та бути присутніми депутати інших рад. При необхідності запрошуються представники державних органів, політичних партій, об'єднань громадян, трудових колективів, засобів масової інформації та помічники-консультанти депутатів обласної ради".

Цей пункт депутати вирішили доповнити.

"З числа представників засобів масової інформації право перебування безпосередньо у залі засідань надається виключно журналістам і технічним працівникам телерадіоорганізацій (не більше двох осіб від однієї телерадіоорганізації) при пред’явленні перепустки, яка видається у виконавчому апараті обласної ради або під час реєстрації перед початком пленарного засідання за наявності паспорта громадянина України/журналістського посвідчення та копії ліцензії на мовлення.

Усі інші представники засобів масової інформації та інститутів громадянського суспільства розміщуються у спеціально відведеній для них ложі залу засідань", – йдеться у запропонованих змінах.

Тож представників друкованих та онлайн ЗМІ таким чином обмежать у перебуванні безпосередньо у сесійній залі.

Заступник голови обласної ради Сергій Басараб зазначив, що до 15 вересня ложа залу засідань має бути вже завершена після ремонту та технічно обладнана, щоб будь-який представник ЗМІ міг там працювати.

Окрім цього, у запропонованих змінах визначені і випадки, коли особа може бути обмежена у праві перебування в сесійній залі.

"Право особи бути присутньою на пленарному засіданні ради може бути обмежено у випадку вчинення нею будь-яких дій, що перешкоджають роботі ради, її органів та депутатів, а також з метою недопущення протиправних дій (вчинення бійки, хуліганських дій, появи у нетверезому стані, викриків тощо). У таких випадках присутня особа може бути виведена із залу засідань працівниками органів правопорядку", – йдеться у проекті рішення.  

"У засіданні і веденні пленарних засідань сесій має бути порядок, якась відповідальність, всі мають виконувати те, що виконують. Нас транслюють по телебаченню, нас дивляться люди. Тому це все має бути певним чином систематизовано, організовано", – додав Михайло Торб’як.

Комісія рекомендувала облраді розглянути внесення змін до рішення обласної ради від 26.05.2016. № 175-5/2016 "Про Регламент Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: