fbpx

Держава платитиме зарплату в школах лише вчителям, – заступник міністра освіти Павло Хобзей

Суспільство 17:52, 09.12, 2016

Наступний рік Міністерство освіти України означає як перехідний перед стартом реформи середньої школи у 2018 році.

Сьогодні в Івано-Франківську за участю представників обласної влади, районних управлінь освіти, ОТГ та директорів шкіл пройшли публічні слухання "Реформа середньої освіти у контексті децентралізації" за участю заступника міністра МОН Павла Хобзея. 

Павло Хобзей анонсував старт реформи середньої школи 1 вересня 2018 року і розповів про новації та мотивацію для вчителів. В контексті представник МОН окреслив і новації перехідного 2017 року. 

Головна з них  енергоносії, комунальні послуги шкіл, а також заробітна плата непедагогічних працівників будуть оплачуватися коштом місцевих бюджетів. 

"Державна субвенція передбачає (і на це повністю вистачає коштів) оплату заробітної плати лише педагогічних працівників. Все решта "падає" на плечі громади  фінансування з власних доходів. Так, це є виклик, але це правильна позиція. Тому що міністерство відповідає за освітній процес  в тому числі оснащення навчальних закладів. Утримання приміщень і створення умов для навчання – це сфера відповідальності громади",  повідомив Павло Хобзей.  

Педагогічні працівники – це педагоги, соціальні педагоги і психологи.

Громада з наступного року має платити зараплати у школах прибиральницям, завгоспам та працівникам кухні.

Представник міністерства заспокоїв, що МОН передбачило "буфер"  кошти, якими лататиме діри в бюджетах неспроможних громад: 

"Дуже переживати не треба. Є 14 млрд грн  такий "буфер". Не всі громади спроможні, ми це розуміємо. І тим, хто не буде мати достатньо власних надходжень, будемо допомагати. Будемо давати кошти тим, у кого дійсно дохідна частина не буде покривати потреби  десь після першого півріччя, коли побачимо реальні доходи. Це те, що ми зробили з Мінфіном щодо фінансування професійних училищ: в кого на фінансування профтехосвіти йде понад 20% бюджету, тим ми покрили видатки, бо вони дійсно не мають коштів".

"Ми не допустимо, щоби школи не опалювалися, не допустимо зриву навчального процесу чи щоби було невідповідне навчальне середовище – за цим ми будемо пильнувати. Але відповідальність за роботу шкіл відтепер лежить на місцевих громадах",  наголосив заступник міністра освіти. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: