fbpx

Для трьох потенційних об’єднаних громад Надвірнянщини розробили проекти Стратегічних планів

Суспільство 14:47, 25.11, 2016

25 листопада на прес-конференції в Івано-Франківську представники Громадянської мережі ОПОРА та ГО "Подільська агенція регіонального розвитку" підбили підсумки проекту "Стратегія об'єднаних змін (Формування стратегічного плану об’єднання громад як інструмент сталого розвитку об'єднаних громад в умовах децентралізації)".

В ході реалізації проекту у трьох потенційних об’єднаних громадах Надвірнянщини (Ланчинській, Делятинській та Надвірнянській) з представників місцевої влади та місцевих активістів були сформовані робочі групи, що впродовж року працювали над розробкою стратегічних планів громад.

Цими робочими групами був проведений SWOT-аналіз громад, визначено візії і місії громад, стратегічні та операційні цілі розвитку територій. Напрацювання робочих груп були опрацьовані і систематизовані аналітиками "Подільської агенції регіонального розвитку" і лягли у основу проектів стратегічних планів розвитку територій.

Для потенційної Делятинської об’єднаної громади робочою групою було визначено такі стратегічні напрямки розвитку, як:

1. Формування передумов для розвитку туристичного потенціалу громад, що передбачає відновлення бальнеологічного потенціалу громади та створення умов для розвитку родинного зеленого туризму.

2. Розвиток малого та середнього бізнесу у сфері послуг, супутніх з туризмом (прокат, сувеніри тощо).

3. Розвиток промислів та виробництва сільськогосподарської продукції.

4. Соціальні послуги для туристів і для громади, що передбачає формування системи медичних послуг на основі розвитку курортно-бальнеологічного потенціалу громади, розвиток центрів народної творчості серед навчальних закладів, навчання іноземним мовам для осіб різного віку.

Робочою групою, що працювала над проектом стратегічного плану потенційної Надвірнянського громади, визначено, що громаді доцільно розвиватися у напрямках:

1. Ефективне використання природних ресурсів із застосуванням новітніх технологій.

2. Формування інфраструктури та умов для розвитку малого та середнього бізнесу.

3. Реалізації туристичного потенціалу (промислового та рекреаційного).

4. Формування високих соціальних стандартів та відповідної інфраструктури.

На думку місцевих експертів, що працювали над розробкою стратегії для Ланчинської громади, територію варто розвивати через:

1. Ефективне використання природних ресурсів для залучення інвестицій.

2. Розвиток малого бізнесу у сферах послуг та сільського господарства (глибока переробка).

3. Створення системи туристичних продуктів.

4. Підняття рівня соціальних послуг та формування системи взаємодії громад у цій сфері.

"Розробка стратегічних планів для цих громад вже зараз – це гра на випередження. Оскільки зрозумілою стала невідворотність процесу об'єднання, то ті громади, які будуть краще підготовлені, які матимуть кращі стартові позиції,  ті й отримають більшість переваг від децентралізації. І якраз стратегічний план є ключовим інструментом залучення інвестицій та грантових коштів у новостворені громади", –  зазначив Вадим Жигадло, програмний директор ГО "Подільська агенція регіонального розвитку".

Крім розробки проектів стратегічних планів, для представників громад-учасниць проекту було організовано ознайомчу поїздку у Печеніжинську об’єднану громаду, яка учасникам візиту дала можливість ознайомитись з функціонуванням місцевого самоврядування в умовах децентралізації, з принципами роботи сфери освіти, комунальної і фінансової сфер та системи надання адміністративних послуг.

"Сподіваюся, що успішний приклад функціонування Печеніжинської об’єднаної територіальної громади, який побачили учасники проекту, усуне проблему з зволіканням щодо об’єднання громад Надвірнянщини, а стратегічні плани стимулюватимуть пришвидшення процесу об’єднання, оскільки вони дають відповідь на запитання, заради чого громадам варто об’єднуватись", – підсумовує Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

Проект "Стратегія об’єднаних змін (Формування стратегічного плану об’єднання громад як інструмент сталого розвитку об’єднаних громад в умовах децентралізації)" впроваджується Громадською організацією "Подільська агенція регіонального розвитку" у партнерстві з Представництвом Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області. Проект реалізовується на території Надвірнянського району та має на меті формування плану економічної спроможності (Стратегічного плану) та інструментів управління громадою (Статут) активом об'єднаних громад та експертним середовищем цих громад. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: