fbpx

Експерти зі Світового банку вивчають діяльність "Даноші" та її вплив на екологію Галицького району

Суспільство 12:50, 23.08, 2017

Мешканці сіл Лани та Делієве, що у Галицькому районі, роками ведуть війну зі свинофермами "Даноша". Кажуть, відтоді, як на їх землях господарює данська компанія, замість нових робочих місць та розвитку лише проблеми: розбиті дороги, потріскані стіни у будинках та сморід.

За підтримки активістів партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" вони направили скаргу до Офісу Омбудсмена Світового банку та днями зустрілись з його представниками.

"Через діяльність компанії у нас зруйнована дорога, потріскані житлові будинки, немає води, через земельні паї мешканців побудовані гноєпроводи, на це кожен власник паю мав би дати згоду, але з нами нічого не погоджували",  обурюються місцеві жителі.

З самого початку, бідкаються місцеві, "Даноша" діяла незаконним шляхом. Планували звести свинокомплекс на майже 12 тисяч голів, зерносховище та автотракторний парк. Та замість цього внесли зміни в проект і звели лише свинокомплекс, де неабияк збільшилось поголів’я: 4000 свиноматок і 23 700 поросят. Не вистачає в іноземних господарників й лагун для гноївки.

"У них мало б бути чотири лагуни, а по факту лише дві. Питання: де дівається решта гноївки? Вони просто викачують її не за правильними технологіями. В результаті земля, повітря, вода забруднюються, земля перенасичена гноївкою",  зазначає Ігор Ворох, депутат Деліївської сільської ради.

Тим часом представники агрофірми «Даноша» переконують, що свиноферми працюють згідно з усіма екологічними нормами, а компанія бере участь у соціально-економічному розвитку громад.

"Обіцянки в компанії є перед всім регіоном: що ми будемо підтримувати місцевий розвиток. І ми це робимо. В нас є соціальний фонд, який розглядає заявки від громади, і шляхом голосування сама громада обирає проекти, які ми підтримуємо. Ми працюємо у 43 селах і мусимо справедливо розподіляти кошти. І всіх задоволеними ми зробити не можемо",  каже керівник прес-служби компанії Надія Сухарник.

На захисті прав селян кілька років працюють активісти партії "Рух нових сил". Спільно з громадою вони ініціювали скаргу до незалежного органу групи Всесвітнього банку, який  кредитує "Даношу". Відтак скаржники домагаються зупинки діяльності ферм, які працюють з порушеннями законодавства. Крім того, люди вимагають доступу до повної екологічної інформації щодо діяльності ферм. А ще  зменшення екологічних та соціальних впливів від діяльності "Даноші" та відшкодування за заподіяну шкоду здоров’ю та довкіллю.

"Складність у тому, що громада не інформована. Перед будівництвом свиноферм на таку кількість свиней це не погоджували з громадою, не було громадських слухань. Адже самі люди мають право вирішувати, чи потрібне на їх землі таке господарювання. Людям пообіцяли свинокомплекс на 11 900 свиней, зерносклади і автотракторний парк. А зробили у три рази більший",  каже жителька села Делієве, активіст партії "Рух нових сил" Марія Підгаєцька.

Тож аби врегулювати конфлікт між громадаю та компанією "Даноша", на Прикарпаття завітали  представники Всесвітнього банку. Уважно вислухавши нарікання людей, констатували:

"Ми приїхали сюди з нейтральною позицією. І під час нашого візиту намагаємось зустрітися з усіма зацікавленими сторонами. І ми поїдемо від вас так само з нейтральною позицією. Лише після закінчення нашого детального аналізу і проведення експертизи ми дійдемо кінцевого висновку, ініціювати подальше розслідування чи ні. Прийняти остаточне рішення ми плануємо в кінці жовтня",  зазначив представник Світового банку Серж Сегман.

"Ми з 2014 року допомагаємо мешканцям району боротись за справедливість, адже компанія має не лише обіцянками годувати місцевих, а дотримуватись всіх взятих на себе зобов’язань. Сподіваємось, що експерти світового рівня з’ясують усі обставини роботи підприємства і проблему вдасться вирішити",  зазначає координатор Галицької районної організації партії "Рух нових сил" Ірина Горбаль.

Дізнавшись, шо у Галицькому районі працюють експерти Офісу Омбудсмена Світового Банку, сюди приїхали активісти села Тарасівка, що у Тлумацькому районі. Тут люди також вимагають припинити діяльність "Даноші". Задля цього вже зібрали підписи місцевих мешканців.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: