fbpx

Філарет назвав православну церкву Московського патріархату агресором і "п’ятою колоною"

Суспільство 19:05, 06.07, 2014

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет розповів, як представники Української православної церкви Московського патріархату підтримують сепаратистів і терористів.

Українська православна церква Київського патріархату збирає кошти на укріплення української армії, купує бронежилети та амуніцію, допомагає військовослужбовцям продуктами харчування. Про це повідомив святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

«Крім того, наші священики і єпископи працюють у військових частинах там, де ведуться бої. Вони не бояться навіть йти в окопи аби бути із воїнами і офіцерами та надихати їх на перемогу, – відзначає Філарет. – Багато хто скаже, що це не справа церкви, а справа держави. Це не тільки справа держави, а й справа церкви надихати армію на перемогу і піднімати її дух».

Філарет відзначив, що українській армії допомагає й Греко-католицька церква, але не Українська православна церква Московського патріархату.

«Не маю права сказати, що всі її єпископи і духовенство і віруючі цієї церкви не налаштовані патріотично. Є там теж патріоти. Але якщо взяти єпархію у Донецькій і Луганській областях, то там єпархії Московського патріархату чітко зайняли позицію агресора. Вони не тільки моляться за сепаратистів і терористів, вони ховають зброю у церковних приміщеннях. Мало того, що вони зброю ховають, їхні священики зі зброєю в руках вбивають наших українських громадян. Таку роль відіграє українська церква, яка називається Українською церквою Московського патріархату у Донецькій і Луганській областях», – розповів предстоятель Київського Патріархату.

Він відзначив, що окремі представники православної церкви Московського патріархату займають проукраїнську позицію. Втім, у цілому Московський патріархат – це "п’ята колона" в Україні.

«І влада повинна знати, що це "п’ята колона", тому ми виступаємо за те, щоб наша церква і Українська церква Московського патріархату об’єдналися в одну Єдину Помісну православну церкву в Україні. А об’єднатися з нами вони можуть тільки тоді, коли відокремляться від Москви», – підсумував Філарет.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: