fbpx

Франківчани незадоволені новою концепцію енергозбереження міста

Економіка 13:41, 09.06, 2015

Сьогодні в Івано-Франківську під час презентації програми енергоефективності Івано-Франківська мешканці міста та голови ОСББ звинуватили організаторів в неефективності роботи.

Івано-Франківськ є одним із сімнадцяти міст України, які братимуть участь в муніципальній енергетичній реформі за допомогою проекту USAID. Програма розрахована до 2020 року. Вона передбачає використання енергоефективних технологій, зменшення рівня споживання органічних енергоносіїв та зниження шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Задля ефективності програми передбачається ціла низка заходів у сферах комунальних підприємств, транспорту, промисловості та роз’яснювальні роботи серед населення, працівників комунальних підприємств та підприємців.

Основними джерелами фінансування є міський та державний бюджет, кошти підприємств, кредитні кошти та залучення приватного капіталу. 

Присутніх на презентації франківчан концепція розвитку енергоефективності міста не вразила. Розпочалась жвава дискусія, а згодом і сварка. Мешканці міста звинуватили представників програми у тому, що ті "вирішили поставити собі галочку, провівши цю презентацію", попередньо не обговоривши реформу з людьми.

Присутній на презентації депутат міськради Володимир Чорноус заявив в коментарі КУРСу, що фінансовий план цієї реформи неефективний.

"Нас хотіли заколисати великими цифрами. Обіцяли інвестиції на найближчі роки на суму більше як півтора мільярда гривень. Дійсно, мільйонні кошти передбачені на інвестиції в різних секторах. Але я зробив прості математичні розрахунки, щоб побачити, яку реальну економію дасть кожна тисяча гривень, потрачена на енергозбереження в різних секторах. Виходять смішні цифри", – сказав Володимир Чорноус.

Як приклад він навів деякі з власних підрахунків. За його словами, якщо місто витратить більше як 7,5 мільйонів на муніципальне громадське освітлення, то віддача буде 92 кВт-год. на рік на кожну потрачену тисячу гривень. В теплопостачанні 580 мільйонів дадуть економію з розрахунку на кожну витрачену тисячу гривень 259 кВт-год. на рік. Термін окупності 8-10 років. У водопостачанні в шість раз менша віддача щодо економії. Тільки 40 кВт-год. на рік на кожну витрачену тисячу гривень, а витратять 260 мільйонів гривень.

"Я звернув увагу чиновників на те, що якщо ми плануємо робити інвестиції, то ми маємо вкладати кошти у підвищення енергоефективності тих секторів, які дають більшу віддачу на кожну витрачену тисячу гривень. Якщо фінансування з різних джерел буде недостатнім, то ми маємо фінансувати не комунальні підприємства, а покращення енергоефективності житлових будівель", – заявив Чорноус.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: