fbpx

Франківськ візьме кредит у ЄБРР на купівлю 40 тролейбусів

Суспільство 11:07, 17.08, 2016

Сьогодні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків від імені міськради підписав з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку попередню угоду про підготовку кредитного фінансування проекту "Оновлення тролейбусного парку м. Івано-Франківська".

Угода передбачає підготовку до кредитного договору з ЄБРР на закупівлю 40 нових тролейбусів.

За словами міського голови Франківська Руслана Марцінківа, підписання договору дасть можливість КП "Електроавтотранс" конкурувати з приватними перевізниками у Франківську і поволі їх витісняти.

За підтримки ЄБРР в Україні реалізується загальнодержавна програма модернізації комунального транспорту з акцентом на екологічну складову.

Загалом під цю програму ЄБРР планує виділити 100 млн євро 23 містам України на кредити задля модернізації інфраструктури електротранспорту. Розмір позики для Івано-Франківська становитиме до 8 млн євро, термін повернення – 13 років з відтермінуванням погашення на перші три роки. Маржа  4-7%, залежно від кредитного рейтингу міста, повідомив представник проекту в Україні, старший банкір ЄБРР Денис Гайовий. Умови кредитування – однакові для всіх українських міст.

"Також ми розглядаємо можливість отримання гранту до 1,5 млн. Кредит і грант мають бути затверджені дирекцією ЄБРР. Не можемо затягувати реформу, бо це покращення якості життя мешканців міста",  пояснив Марцінків.

Сам договір планують підписати у листопаді цього року, а нові тролейбуси вийдуть на маршрут навесні 2017 року.

"Сподіваємося, що ТЕО буде готове в жовтні, тоді ми можемо винести його на Кабмін, а ви  на сесію міськради. Тоді в листопаді відбудеться підписання угоди і отримання кредиту. Після чого ми проведемо тендер, і в першому кварталі 2017 місто зможе отримати машини",  озвучив міському голові механізм роботи проекту Денис Гайовий.
Директор КП "Електроавтотранс" Віталій Голутяк пояснив, що невдовзі в місті завершать лінію по вулиці Петлюри та прокладуть нову тролейбусну лінію до міської лікарні на Мазепи, яка протягнеться до кінця вулиці. 

"Комунальне підприємство без міста не зможе віддавати кредит. З досвіду європейських країн комунальний транспорт в принципі не прибутковий. Але ми чекаємо збільшення пасажиропотоку і завдяки цьому плануємо збільшувати власні надходження",  запевнив Голутяк.

ЄБРР надасть місту кредит під гарантії міської ради без майнової застави.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: