fbpx

Франківські художники і музиканти розписують "куполи" на Томнатику. ФОТО

Культура 13:15, 24.08, 2017

Білі сфери колишньої військової радіолокаційної станції "Памір" у Карпатах стали мистецьким об'єктом для групи творчих франківців.

Проект "Писанка на Томнатику" замислив рік тому  музикант Роман Рось. Спочатку покинуті будівлі військової станції "Памір" на горі Томнатик розглядали як території арт-вистав та музичних продуктів, які в такому антуражі на висоті 1565 м мали дістати інакше звучання. Тоді ж вирішили один з куполів станції розмалювати сакральними орнаментами – перетворити на писанку. Анонсували участь відомих художників: Яреми Стецика, Тараса Беняха, Володимира Гривінського, Богдана Салія та волонтерів, дітей і військових. 

"Писанка  сакральна річ, має бути в хаті і забирати весь негатив, берегти житло і мешканців від негараздів. Велика Писанка, що буде втілена руками майстрів на колишній радіолокаційній станції та освячена тутешнім священиком, буде зберігати екологію Буковинських гір, річки Білий Черемош, шанувати природу, нести мир та спокій в цьому краї і в Україні в цілому",  анонсував проект Роман Рось.

За задумом, щороку художники мали розписувати по одному з "куполів" і в такий спосіб привернути увагу до полишеного «Паміру» і, можливо, вдихнути в нього нове життя – туристичне. "Писанки буде видно зі всіх навколишніх туристичних маршрутів",  зазначав Рось.

1

Погода, відсутність доріг і зв’язку внесли в проект корективи. Розпис першої сфери змістили на 18-26 серпня. Саме тепер на Томнатику працюють художники Ярема Стецик, Богдан Салій і ініціатор акції Роман Рось. 

"Розмальовуємо станцію. Помаленько. Красоти неймовірні. Зимно. Наступного року треба в липні таким займатися. Запустили київстарівську антену на сусідньому горбі. Тепер вже це не кінець географії",  пише у Фейсбук Рось.

"Гуцульський космольот",  відреагував на розписаний купол "Паміру" відомий франківський художник Sergey Grigoryan.

Художник і музикант Ярема Стецик пропонує перенестися з небес на землю  каже, що в Карпатах створюється "прекрасна ділянка для кайфування".

"Ті кулі  круті концертні зали. Рось і Богдан там вже шось малюють гарне. Ідея наче глибока, але поки що нерозвинута. Мабуть, варто активуватись туди, створювати якийсь оргкомітет і газувати",  прокоментував Стецик КУРСу.

На його думку, концепція перетворення цього місця є християнською і полягає у геополітичних зв'язках.

"Думаю про ці події більше року. В моїй уяві викристалізовується геополітична кордонно-стиральна, єднальна, або хоча б спілкувальна справа. Величезні об'єкти бувш. військового призначення перетворяться колись на концертні зали і галереї. Але найосновніше  що ми можемо крикнути Богу вітання! з кордону, який створений людьми,  на другий кінець планети, де є вже створений відповідний великий образ  скульптура Христа Спасителя. Тому пропоную варіант: ці кулі  це голови людей  рок-хористів. Вони функціонують – звучать! концертами, вигуками, вогнями. Голови розвернені в бік Ріо. Рок-музика і традиційна, експериментальне і консервативне, рекреація з бібліотекою. Це, мабуть, новий інтелектуальний курорт. Спеціалізація – хор. Якщо цей варіант відбудеться  я замовлятиму місце під намет у вашому кайфі!"  запропонував Стецик у Фейсбук.

2

3

Проект Романа Рося "Писанка на Томнатику" матиме кульмінацію 26 серпня.

"Відкриття писанки і концерт будуть 26-го ввечері. Перша частина  путильські самодіяльні колективи, друга  Зоряна Рось, Юрій Зморович, Роман Рось  проект "Портрети", і "Гуцул Каліпсо". Покажемо відео, що назнімаємо в процесі проведення пленеру. Запрошуємо в гості  долучитися до прибирання-малювання-музикування",  анонсує Рось у мережі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: