fbpx

Франківські лікарі запозичують польський досвід для створення реабілітаційного відділення нового зразка. ВІДЕО

Суспільство 18:03, 27.07, 2015

Лікарі Івано-Франківської ЦМЛ (невропатолог та троє реабілітологів) 10 днів опановували нові принципи короткочасної і довготривалої реабілітації тяжких хворих після черепно-мозкових та інших гострих травм та ушкоджень.

Працівники медичних закладів Івано-Франківська повернулися з навчання у реабілітаційній клініці "Вотум", що у Кракові, Польща.

"Наші спеціалісти побачили нові підходи до принципу ведення хворих, які перебувають у важкому стані, без свідомості, в комі. Реабілітація таких пацієнтів починається з моменту, коли вони поступають у медичний заклад. Навіть коли пацієнти перебувають у несвідомому стані, вони отримують певні види реабілітації. Важливим є усе: правильний догляд за тілом, масажі, вправи з язиком – логопедична реабілітація, годування, навіть перестеляння постелі. Такі речі, на перший погляд, видаються банальними і, здавалося б, ми все це вивчили ще в університеті чи в медучилищі. Проте під час навчання наші спеціалісти побачили зовсім інші методики", – розповів головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Нові методики реабілітації базуються на так званому "зворотному випливі" – через біологічно активні точки та стимуляцію нервових закінчень кінцівок, голови та тіла активізується діяльність головного мозку.

 

За словами Масляка, реабілітаційне відділення, що працюватиме за запозиченими у Польщі технологіями, в Івано-Франківську планують відкрити протягом серпня-вересня.

"Навіть, якщо нам не вистачить коштів для проведення повноцінного ремонту приміщень колишньої залізничної лікарні, ми все одно будемо працювати з пацієнтами, які перенесли гостру травму. Ми розуміємо, що фінансування, яке дало би змогу повністю оновити будівлю, зараз немає. Але ми знайдемо приміщення, в якому можна буде працювати перший час", – сказав Тарас Масляк.

Уже незабаром працівники медичних закладів міста поїдуть на навчання до психоневрологічного центру міста Ополє, де відбувається реабілітація післяінсультних хворих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: