fbpx

Франківський драмтеатр покаже п’єсу про молоде покоління, "позбавлене бацили рабства". ФОТО

Культура 13:05, 27.04, 2017

29 та 30 квітня Івано-Франківський обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка покаже прем'єру вистави "Пристрасті Тіля" за мотивами п'єси Григорія Горіна.

"Пристрасті Тіля" – героїчна трагікомедія на дві дії. Директор драмтеатру Ростислав Держипільський розповів, що сьогодні вона надзвичайно актуальна.

"Надзвичайно крута п'єса і, як не дивно, сучасна,  каже Ростислав Держипільський. – Для мене це нове покоління, яке сьогодні вже є в Україні, позбавлене бацили рабства, вони вільні. Вони цього вже не мають. Це ті молоді хлопці, це Небесна сотня, які загинули, які йшли, в яких не було цього гена рабства і які виховані по-іншому".

Режисер-постановник Максим Голенко розповідає, що п’єса довгий час зберігалася "у портфелі", а сьогодні вона має зачепити кожного глядача і стати йому близькою. Якщо раніше вона могла здаватися абстрактною казкою, то сьогодні цілком пов’язана з реальністю.

"Ми намагалися виставу максимально наблизити до нашого часу. Це достатньо талановита п’єса, і тому ми дуже обережно працювали з цим матеріалом, не калічили, намагалися всередині тексту знайти цікаві речі. Звичайно, це абсолютно сучасна інтерпретація, і головне, щоб вона стосувалася кожного, хто сидітиме у залі",  каже Голенко.

Головну роль у виставі грає молодий актор Іван Бліндар. Режисер каже, що акторів підбирали за психо-фізичним складом. У виставі задіяний весь молодий склад театру.

Іван Бліндар каже, що його персонаж Тіль – "супергерой", якого усі намагаються вкласти в рамки – політичні, сімейні, любові, але він не створений для цього.

"Я вважаю, що будь-який актор, який приступає до роботи над образом, змушений знайти в персонажі те, що об’єднає його з цим героєм. Є моменти, в яких ми абсолютно різні, а є й багато таких, які з ним об’єднують",  ділиться Іван Бліндар.

Сьогодні актори репетирували виставу цілу ніч до 7 ранку.

"Щось велике і цікаве виходить на межі, коли здається, що вже неможливо щось зробити, а тоді виходить щось хороше",  додав Ростислав Держипільський.

Над виставою також працювали балетмейстер Павло Івлюшкін з Одеси, художник-постановник Олеся Головач та композитор Дмитро Данів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: