fbpx

Франківці вимагають зупинити "архітектурне ґвалтування" міста. ФОТО

Суспільство 13:31, 06.07, 2016

Громадські активісти Івано-Франківська вимагають зупинити цинічну забудову міста та виставили шість вимог, які, на їхню думку, допоможуть запобігти корупції у містобудівній сфері.

"Поки в Україні війна і за українську землю гинуть українські вояки, в нашому місті за безцінь роздають гектари землі", – заявила громадська активістка Наталія Сербин на прес-конференції.

Причиною прес-конференції стало те, що представники департаменту з питань містобудування, архітектури та культурної спадщини представили на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин кілька проектів детального плану території, які не виносилися на обговорення громади.

"Ми сьогодні мали би донести до мера і до головного архітектора міста, що вони би мали цей процес контролювати, і громада міста має брати активну участь у цих процесах, щоб люди знали, де буде садочок, де буде школа, де буде паркінг, який там буде функціонувати транспорт. Щоб людина, яка купує квартири, не стикалася з цими проблемами",  відзначила Сербин.

Прикладом такого забудівельного ґвалтування  є промислова зона в межах вулиць Крайківського – Макогона – Промислова в Івано-Франківську, де, як писав КУРС, хочуть збудувати 33 багатоповерхівки, громадське приміщення на сім поверхів з підземним паркінгом та дитячий садок на 100 місць. Рекреаційно-спортивна зона передбачена лише на площі прибудинкової території.

"Цей мікрорайон є прикладом того, як проводився аукціон, змінювалося цільове призначення та проект детального плану території розроблявся під одну фірму, наближену до депутатів від партії "Свобода", – сказала журналіст АН "КУРС" Марія Гаврилюк.

Вона розповіла, що 30 липня минулого року міська рада дала дозвіл на розроблення детального плану території (уточнення положень чинного генерального плану м. Івано-Франківська) в межах вулиць Крайківського  Макогона  Промислової в м. Івано-Франківську.

Одним з пунктів рішення було: забезпечити проведення громадських слухань розробленої містобудівної документації.

За рік міська влада слухання провести не встигла. Відтак вчора на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин Івано-Франківської міської ради юрист департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Орест Кошик представив проект детального плану території (ДПТ) комплексної забудови мікрорайону, який виноситься на сесію 8 липня.

Згідно з проектом, площа ділянки 3,4792 га.

З них 1,5 га  це земля, яку на минулій сесії міська рада віддала під забудову фірмі, наближеній до представників ВО "Свобода".

Так, 26 квітня цього року міська рада Івано-Франківська дала дозвіл ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" на складання проектів землеустрою для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків на ділянці площею 1,5395 га по вул. Макогона, 23-А.

Підставою для прийняття такого рішення стало те, що "Івано-Франківська дорожня служба" у червні минулого року викупила на аукціоні нерухоме майно на цій території. Однак, як писав КУРС, орендована підприємством земельна ділянка займає лише 0,7527 га з 1,5395 га, яка йому відводиться. ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" купила нежитлові будівлі загальною площею 1461,3 кв. м.

"Тобто підприємство придбало на аукціону 0,75 га землі, міська рада віддає їм удвічі більше, а ПДП розробляють на 3,5 га",  наголосила журналістка.

Як відомо, ТзОВ "Івано-Франківська дорожня служба" отримує найбільше підрядів на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів, благоустрій скверів. А її співзасновником є ТОВ "ЗАХІДПОЛІРЕМКОМПЛЕКТ", наближеної до депутатів Івано-Франківської міської ради від "Свободи".

Щоб зупинити це свавілля, учасники прес-конференції висунули до міської влади шість вимог.

Зокрема:

  1. Не затверджувати внесені на чергову сесію ради ДПТ у зв’язку з порушенням процедури, зокрема порушенням ч. 11 ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (оприлюднення проектів рішень із всіма додатками за 20 робочих днів до розгляду з метою прийняття) та порушення процедури проведення громадських слухань згідно з Постановою КМУ №555;
  2. Дати дозвіл на розробку, замовити та профінансувати з міського бюджету розробку комплексного ДПТ навколо міського озера;
  3. Дати дозвіл на розробку та замовити план зонування міста. Закласти на виконання цієї роботи кошти в проекті бюджету на 2017 рік;
  4. Створити офіційну карту містобудівних умов та обмежень;
  5. Створити офіційну карту незаконних будівництв;
  6. Створити офіційну карту скандальних будівництв.

"Міський голова і головний архітектор міста, говорячи про те, що вони дбають за питання містобудування та архітектури міста, мали би це вже зробити у перший місяць, коли прийшли на свої посади. Персональну відповідальність несуть саме вони",  наголосив громадський активіст Тарас Случик.

Після збору підписів франківці передадуть ці вимоги міському голові у письмовому вигляді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: