fbpx

Франківцям дали два тижні часу для підготовки захисних укриттів та заходів евакуації

Суспільство 10:17, 05.02, 2015

Рятувальники дали час комунальним службам Івано-Франківська та житловим об’єднанням міста до 20 лютого підготувати підвали у багатоповерхівках як захисні укриття, а їх мешканців – до заходів евакуації.

З цього приводу відбулася спільна нарада представників міськвиконкому й управління з надзвичайних ситуацій із представниками Ради оборони області та ОСББ міста.

Головам житлових об’єднань пояснили, що система цивільного захисту міста приведена в стан підвищеної готовності. Відтак у Франківську відновлюються та готуються захисні укриття та пункти тимчасового перебування на випадок надзвичайних ситуацій.

За словами представника обласного управління ДСНС полковника Сергія Стороженка, слід бути готовими до трьох типів НС – природного, техногенного та терористичного характеру. І найважливіше в цих випадках знати, де ховатися.

"Люди мають знати, що робити у випадку загрози. Але найважливіше – де вони мають ховатися",  підкреслив рятувальник.

Що робити, франківці дізнаються з інформаційних таблиць (див. фото), що їх рятувальники розробили спільно з міськими службами. Матеріали роздадуть головам ОСББ, щоби ті розмістили їх у під’їздах та роздали мешканцям.

«Біда приходить не тоді, коли її чекаєш. Біда приходить вночі, на світанку. На вихідних. Це має бути як молитва в наш час», – мотивував до вивчення порад на випадок НС т.в.о. нчальника управління з надзвичайних ситуацій міськвиконкому Ігор Влізло.

Пояснити своїм мешканцям загрози та зорганізувати їх на евакуацію, на думку надзвичайників, повинні голови ОСББ. Вони ж мають упродовж наступних двох тижнів визначити придатні для тимчасових укриттів підвали і разом із жильцями впорядкувати їх.

«Вимога така – до 20 лютого зачистити підвали, – сказав Ігор Влізло. – Підвали мають бути світлі і сухі, щоби люди могли зійти в них і не стояти там по коліна в воді. Бов’язково придбати туди бутлю питної води, комплект свічок. Ідеально – ліхтар на батареях. І радіоприймач, щоби чути інформацію про оперативну ситуацію. Евакуюючись, люди мають взяти зі собою мінімальний запас їжі, речей, ліків. Допомогти спуститися стареньким. Не забути повідомити про евакуацію сусідів».

20 лютого у Франківську відбудеться розширене засідання комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому заслухають детальний звіт про підготовку укриттів і готовність мешканців мсіта до евакуаційних заходів. Після чого рятувальники спільно з представниками міської влади виїдуть на оперативні перевірки.

«Зробіть так, щоби вам спокійно спалося!» – звернувся набамкінець Сергій Стороженко до голів ОСББ, присутніх на нараді.

У Франківську наразі є 189 ОСББ. Ще 1300 багатоверхівок перебувають на балансі ЄРЦ. Днем раніше на таку ж нараду рятувальники збирали комунальні служби і ЄРЦ. Терміни впорядкування, вимоги та перевірки – аналогічні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: