fbpx

Франківцям розповіли, як правильно економити на електроенергії та воді

Стиль життя 14:40, 07.06, 2014

На ярмарку ідей в Івано-Франківську мешканцям міста розповіли про простоту і необхідність економії електроенергії та води.

"Ми вчимося економити воду, електроенергію та гроші. Отут у нас "кулінарна книга", – організаторка ярмарку показує брошуру з корисними порадами для мешканців міста, люди вибирають свій рецепт економії тих чи інших ресурсів. – Через місяць усі учасники екокоманд збираються разом, розповідають, хто скільки зекономив".

Одним із найкращих способів економії електроенергії є вимикання електроприладів з режиму Stand-by – коли комп’ютер чи телевізор вимкнені, але індикаторні лампочки горять.

Для прикладу, коли заряджаємо телефон і не витягуємо зарядку з розетки, вона продовжує споживати електроенергію – 0,21 копійку за годину. Така ж ситуація з іншими зарядними пристроями, телевізорами, комп’ютерами. Відключаючи ці прилади від електромережі, вкінці місяця ми зекономимо близько 7% електроенергії.

Найбільше води використовується при прийомі ванни, душу та зливанні води у зливному бачку.

Для економії необхідно використовувати бачки з двома системами подачі води – половинною та повною. Якщо у вас стара модель унітазу, просто, ставите всередину бачка банку, і це дозволить зекономити витрату води, не зменшивши ефективність.

Під час чищення зубів потрібно закривати кран, у цьому і заключається вся економія.

"Через неуважність люди не думають, скільки витрачається води під час миття посуду, рук і т. п. Потрібно встановювати крани з малим діаметром або ж встановити на них аератор, він зменшує струмінь води, але завдяки його розсіюванню ефективність миття не змінюється", – розповідає Вікторія.

Серед українських домогосподарок побутує міф, що прання руками більш економне, ніж прання у пральній машинці, насправді після участі у екопрограмі жінки переконалися – все навпаки. 

Загалом, за словами координатора програми сталого домогосподарства в Києві Галини Гупан, економити на споживанні електроенергії та води просто, у цьому немає жодних секретів.

"Потрібно дотримуватися простих правилил та більш уважно ставитись до ресурсів, ми повинні розуміти, що з такими темпами забруднення уже через 50 років ми не зможемо споживати чисту воду". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: