fbpx

Гошівський жіночий монастир прийматиме на духовну реабілітацію українських військових

Суспільство 14:12, 16.03, 2015

Українська Греко-Католицька Церква пропонує бійцям АТО відновити душевну рівновагу у монастирях. Тут їм дають дах над головою, забезпечують комфортні умови перебування і допомагають знайти відповіді на їхні питання.

Жіночий монастир у Гошеві – один із тих, який готовий до прийому хлопців, які побували у самому пеклі. Настоятелька знайомить з обителлю. Увесь перший поверх розрахований саме на поселення гостей, пише КУРС з посиланням на risu.org.ua.

"Перший поверх призначений повністю для прийняття осіб на духовну віднову, на реколекції. Є різні варіанти. Є одномісний варіант, є двомісний. В загальному є блочна система. Є кімнати чотиримісні в залежності, як хто бажає", – розповідає сестра Миколая, настоятелька жіночого монастиря у с. Гошів.

Жіночий монастир у ГошевіЖіночий монастир у Гошеві

А ще тут є трапезна, розрахована на кількість до 60 осіб, церква, бібліотека, затишна алея і дуже багато тиші. Саме її, на думку духівників, найбільше потребують хлопці.

"Люди, які приїжджають сюди, кажуть, що тут є особливий затишок. Немає гамору і водночас є простір природи, де ти можеш просто побути з Богом в тиші і спокою. Траса від нас трошки дальше. Шуму такого від цивілізації немає", – говорить сестра Миколая.

Черниці кажуть, що прийом і проживання бійців на ритмі життя монастиря не відзначиться. Та й самим військовим така допомога на часі. Анатолій, боєць, який нещодавно повернувся зі Сходу, каже, що попри те, що він тут нещодавно, вже отримав відповіді на багато запитань.

"Ми уникаємо публічності, хочемо спокою. Ніколи не думав, що погоджусь на таке, але тут особлива аура, спокій, тиша, благодать. Тут стає легко, тут спокій, і в душі у мене також зараз спокій", – говорить Анатолій.

Священики кажуть, що духовні, психологічні розмови для воїнів АТО потрібні, як повітря. Таку роботу проводять ще від Майдану, як з родичами, які втратили близьких, так і з безпосередніми учасниками. Нині УГКЦ готує відповідних спеціалістів. Священики розповідають, що намагаються отримати побільше досвіду роботи з такими особливими людьми. Їм у цьому допомагають іноземні спеціалісти, зокрема американці та грузини, вони і передають знання та навички.

"На даний час ми провели вишкіл для трьох екзархатів: Харківського, Одеського і Донецького – це понад 60 священиків. Це ті частини УГКЦ, які знаходяться в близькій відстані до зони АТО. Тут є воєнні госпіталі, де наші священики надають допомогу бійцям", – розповідає о. Роман П’яста, голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Духівники радять воякам та їхнім родинам не залишатись на одинці із проблемами, а говорити про це з іншими. Священики кажуть, це природно і прийнято у всьому світі, коли людина має змогу відновити свою душевну рівновагу з допомогою фахівців.

Нагадаємо, на Прикарпатті монастирі вже приймають воїнів АТО на фізичну та духовну реабілітацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: