fbpx

Гуманітарна комісія облради погодила церквам перші 115 тис. грн бюджетних коштів

Культура 14:51, 02.08, 2016

На сьогоднішньому засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова погодили використання бюджетних коштів, передбачених Департаменту будівництва, ЖКГ та архітектури ОДА, на допомогу церквам.

Кошти спрямовуються, як зазначено в рішенні комісії, "на виконання регіональної цільової програми "Духовне життя на 2016-2020 роки". Йдеться про 115 тис. грн., які розподіляються між п’ятьма храмами. 

Як пояснив начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володиимир Федорак, кошти програми спрямовуються на церкви, які є пам’ятками архітектури – національними та місцевими, і потребують ремонту та збереження. І на ті нові церкви, які знаходяться на завершальній стадії будівництва. 

При розподілі, підкреслив Федорак, було враховано клопотання депутатів.

1

 

  • Церква Покрови Пресвятої Богородиці у селі Середній Бабин Калуського району збудована 1832 року і є пам'яткою архітектури місцевого значення (№ 782).
  • Храм Положення Поясу Пресвятої Богородиці с. Добротів був зведений в 1895, за іншими даними – в 1896 році). Внесений до переліку пам'яток місцевого значення (№853).

"В нашій області є 1400 релігійних організацій-юридичних осіб, – поінформував Федорак.  Переваги  у тих, де релігійна громада забезпечує левову частку коштів на будівництво храму і де є співфінансування з районного бюджету".

За його словами, управління культури має заявок на ремонт і добудову храмів на загальну суму понад мільйон гривень. Програма передбачає цьогоріч задовольнити запитів на 1 млн. 400 тис. грн. – по 700 тисяч у першому та другому півріччі. Відповідний проект рішення обласної ради "Про внесення змін до регіональної цільової програми "Духовне життя" на 2016-2020 роки" також сьогодні погодила профільна "гуманітарна" комісія.  

2

На сьогоднішній день, уточнив КУРСу Володимир Федорак, іще немає пооб’єктного розподілу цих коштів. Оскільки коміся, яка розглядатиме заяви і сформує такий перелік, засідатиме в середині серпня.

Комісія для такої справи формується міжвідомча. До неї входять спеціалісти від управління культури, управління релігій, Департаменту будівництва і архітектури ОДА та управління капітального будівництва, а також фінуправління. Передбачається, що винесенню рішення передуватиме виїзд на місце, де члени комісії ознайомляться зі ситуацією по запиту та поспілкуються з громадою.

"Фінансування в розмірі 7-12% від загальної вартості будівництва чи робіт отримають ті храми, запити яких будуть мати письмове підтвердження про виконання робіт на умовах співфінансування з місцевою, районною, владою",  зазначив Володимир Федорак. 

Рішення планують винести на позачергову сесію 18 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: