fbpx

"Хотів бути єдиним, а став просто 200-им", – вийшли ненаписані вірші Богдана Томенчука

Культура 15:10, 22.10, 2015

Богдан Томенчук презентував у Івано-Франківську свою нову книгу "Сезон ненаписаних віршів". Вона започаткувала благодійну літературну естафету від літагенції "Discursus".

Презентація книги Богдана Томенчука "Сезон ненаписаних віршів" в Івано-Франківську поєднала поезію та музику і пройшла на найвищій емоційній ноті. Таку тримали всі учасники вечора – і автор, і модератори – письменник Іван Ципердюк та шанувальниця поезії Романія Постолянюк,  і друзі письменника, які слухали і читали.

"Добре, що ви не ставите під сумнів, що це вірші",  як завжди, з гумором відповів на зауваження модератора про дещо дивну назву книги Богдан Томенчук.

Він розповів, що останні вісім років, відданих системі ЗНО – а Богдан Томенчук очолює Івано-Франківський регіональний Центр оцінювання якості освіти,  дещо змінили його стосунки з поезією. Муза не зникла, але стала віртуальною. Вірші письменник не записував у нотатник, не укладав з них рукописні папки тощо, а викладав у Фейсбук і зберігав на гаджеті. Зрозумів, що це ризиковано, зовсім недавно – під час спілкування з правоохоронцями та коли перебув обшуки. Власне, з цього досвіду і сталася книга.

"Ця книжка постала з того, що я налякався, що телефон відберуть  і все написане зникне", – був відвертий письменник.

До нової збірки увійшли поезії двох останніх років. У них багато чуттєвості.

Цьому були присвячені запитання до автора. "Чому у ваших віршах так багато еротики?"  поцікавилася Романія Постолянюк.

"Бо довкола так багато порнографії", – відповів Богдан Томенчук.

"Жодна моя книга не виходила в спокійних обставинах", – маючи на увазі актуальне соціальне звучання більшості навіть чуттєвих поезій, сказав автор.

Йдеться про відгомін подій, які з близькими і друзями переживає письменник і які знаходять відображення в рядках і в емоційній картині його віршів.

"Хотів бути єдиним, а став просто 200-им", – не уникає болю Богдан Томенчук.

Загальне музичне обрамлення презентації уклали улюбленці франківської публіки  оркестр "Гармонія Нобіле". Товариш письменника, бард Ігор Гриник виконав співану поезію з нової книги.

 

Письменник подякував своїм помічникам, завдяки яким вірші з віртуального простору знайшли уречевлену форму – громадському активісту Віталію Перевізнику та письменниці Ользі Деркачовій. Ілюстрована збірка акварелями відомої франківської художниці Тетяни Павлик, яка, за словами Богдана Томенчука, "загорнула вірші у свою душу".

Важливо, що цією книгою Богдан Томенчук і літературна агенція "Discursus", яка її видала, започаткували естафету "Від слова до слова»" Усі кошти, виручені від розповсюдження збірки, акумулюються для видання наступних книжок  за умови, що автор, чия книга побачить світ завдяки цій естафеті, вчинить так само.

"Всі гроші повернуться у видавництво, щоби автори, чиї книги вже готові до друку, але не мають матеріальної на це підтримки, могли стартувати,  сказав Томенчук. – Щоби молоді могли вдихнути запах своєї першої, щойно виданої книжки". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: