fbpx

Інклюзивне навчання – поштовх для розвитку українського суспільства в європейському напрямку, – Марія Рудик

Суспільство 13:39, 12.07, 2017

На даний час державою не продумані усі аспекти, які б мали покращувати життя у соціумі людей з особливими потребами. Відкриття інклюзивних класів в українських школах – це великий крок і поштовх для розвитку суспільства в європейському напрямку, запевняє депутат обласної ради від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ, освітянин Марія Рудик.

За словами Рудик, інклюзія – це входження та адаптація дитини з обмеженими можливостями в звичайному класі, спрямування освіти на надання знань таким дітям, повідомляє прес-служба партії.

Працюючи методистом в інституті післядипломної освіти педагогічних працівників, Марія Рудик займалась розвитком інклюзивної освіти в Івано-Франківській області в новоствореному відділі інклюзивної та інтегрованої освіти.

"Ми вивчали досвід європейських країн, де інклюзивне та інтегроване навчання вже впроваджується тривалий час. Крім того, ми працювали з педагогами, навчали їх, як працювати з дітьми з особливими потребами для того, щоб сприяти їхній інтеграції. Вивчали, як облаштовувати класи відповідно до вимог. Це були перші кроки, інформаційна робота для впровадження інклюзивного навчання, адже держава на той час не виділяла достатньо коштів для розвитку інклюзивної освіти", – зазначає Рудик. 

За її словами, сьогодні питання інклюзивної освіти стало важливою складовою реформування освітньої галузі. 

"Це підтверджує те, що українське суспільство уже готове сприймати людей з інвалідністю як повноцінних членів суспільства", – зазначає депутат.

Втім для розвитку інклюзивної освіти в нашій державі, на переконання Рудик, необхідно забезпечити відповідну матеріально-технічну базу, підготувати фахових педагогів та інших працівників навчальних закладів. 

"Вчитель повинен мати помічника, який, для прикладу, виводитиме дитину до вбиральні, приводитиме дитину з ДЦП до кабінету, подаватиме підручники, шкільні знаряддя тощо. Школи необхідно облаштувати пандусами, встановити поручні в санвузлах і т. д.", – акцентує Рудик.

За її словами, якщо держава зможе забезпечити всі необхідні умови для створення класів для інклюзивного навчання, діти з обмеженими можливостями зможуть на рівні зі звичайними дітьми здобувати освіту і асимілюватися в соціумі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: