fbpx

Ірма Вітовська готує сенсаційну виставу з франківськими дітьми

Культура 09:30, 28.08, 2015

В Івано-Франківську – подалі від доброзичливих очей столичних колег, – Ірма Вітовська репетирує нову виставу, яка обіцяє стати сенсацією нового театрального сезону.

Ірма Вітовська, уродженка Івано-Франківська, приїхала у рідне місто  на репетиції вистави «Оскар і Рожева Пані» за мотивами твору всесвітньо відомого письменника Еріка-Еммануеля Шмітта. 

За різними прогнозами, постановка має стати головною театральною сенсацією нового сезону. 

Ірма грає Рожеву Пані, жінку-ангела, яка втішає бідного хворого хлопчика Оскара, відкриваючи йому дорогу до віри – до Бога, пише Культпростір.

Саме ця роль десять років тому стала тріумфом для великої Аліси Фрейндліх: в Санкт-Петербурзі у творі Шмітта вона зіграла абсолютно всі ролі: від хворого малюка – до пані, від його друзів – до суворих лікарів.

Вітовська, на відміну від Фрейндліх, не захотіла бути «скупим лицарем», тому в її новому проекті задіяно багато акторів. У тому числі і найголовніших акторів – дітей, юних івано-франківців. Цим десятирічним хлопчикам та дівчаткам належить складне й відповідальне завдання: зіграти Оскара і його ровесників, при цьому переконавши дорослих прискіпливих глядачів у тому, що вони гідні працювати на одній сцені поруч із популярною Вітовською.

1

У такому ракурсі майбутній український «Оскар», можливо, відкриває нову сторінку сценічних інтерпретацій творів Шмітта. Раніше на основі цього ж роману грали, в основному, моновистави або вистави-дуети. В Україні вперше в «Оскарі» на сцену вийдуть – діти. З якими дуже непросто конкурувати за енергетикою та безпосередністю навіть маститим дорослим артистам.

Шанувальники творчості Шмітта добре знають, що в основі «Оскара» – 13 щемливих листів бідного хлопчика – до Нього… До Бога. У своїх листах дитина просить про радощі земні, які їй лишилися на цьому світі.

Хлопчисько проживає кожен день свого згасаючого життя – за десять років. І до кінця божественного епістолярію дитина вже виявляється (умовно) майже 100-річним старцем.

Ця історія Шмітта змусила ридати весь світ – і читачів, і глядачів. Шмітт благає про милосердя, про доброту. Про віру, яка також може зцілювати душу…

 

 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: