fbpx

Івано-Франківськ хочуть перетворити у велостолицю України

Суспільство 16:13, 07.08, 2015

Велоактивісти працюють над створенням велосипедної інфраструктури Івано-Франківська, створюють проекти нових велодоріжок, дорожніх розміток та інших "зручностей" для користування велосипедом.

Про це йшлося на велоконференції за участю представників велоорганізацій, велосипедистів, представників влади, ДАІ, громадськості.

За словами одного з організаторів заходу учасника спільноти "Вело-Франківськ" Назара Рогіва, Івано-Франківськ дуже компактне місто, де добиратись з одного до іншого кінця міста не складно. Також він відзначив рівнинний рельєф поверхні, що спрощує велорух.

"Івано-Франківськ на шляху до звання велосипедної столиці України", – констатував Назар.

У місті потрібно зробити велорозмітку та велопереїзди, адже на сьогодні як пішоходи, так і водії губляться, коли бачать відповідну розмітку. Її варто доповнити необхідними знаками.

Архітектор Андрій Конан, який займається організацією велоруху, відзначає, що найбільшою проблемою для створення велодоріжок є фінансування, а проблемні вулиці, як виявляється, для облаштування цікавіші.

"Чим проблемніша вулиця, тим цікавіше з нею працювати", – переконаний архітектор.

Активіст спільноти "Вело-Франківськ" Мирослав Федорків відзначає, що у Франківську органи влади та ДАІ йдуть назустріч велосипедистам та допомагають в реалізації хороших ідей.

Найбільш європейська велодоріжка планується на Набережній, яка з’єднує мікрорайони Пасічну та Бам. До її планування велоактивісти підійшли серйозно. Вони детально проаналізували ділянку дороги та поведінку франківських велосипедистів. Вони  зізнаються, що чотирисмугова дорога достатньо небезпечна, тому велодоріжка переходитиме з дороги на тротуар у місцях, де дорога звужується, однак буде візуально відділена від машин та від пішоходів. На перехрестях із суміжними вулицями активісти пропонують припідняти рівень пішохідних переходів і велопереїздів, щоб автотранспорт сповільнювався на цих ділянках. Підприємство "ПБС", яке займається ремонтом Набережної, охоче підтримує запропоновані інновації, однак питання залишається за фінансуванням цього проекту, вартість якого коливається від 13 до 14 мільйонів гривень.

Окрім цього, планується створення велодоріжок на вулицях Галицька, Коновальця, Вагилевича. Хоча від ідеї створити велодоріжку на "стометрівці" в Івано-Франківську за рекомендацією німецьких експертів GIS-активісти відмовились, щоб не змушувати велосипедистів їхати на цій ділянці швидше, наражаючи на небезпеку пішоходів. Тому цю зону залишать пішохідно-велосипедною. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: