fbpx

Івано-франківський активіст допоможе Міністерству інфраструктури створити Раду з безпеки доріг

Політика 16:42, 22.12, 2014

Івано-франківський активіст Віктор Загреба готує проект Ради з безпеки доріг для Міністерства інфраструктури. "Провідна агенція" має працювати в складі уряду та координуватися з ключовими міністерствами.

"На вихідних я листувався із заступником міністра Інфраструктури, якого знайшов у фейсбуку. Заступник розуміє англійською і швидко відписується на мейли. У підсумку діалогу, віце-міністр чекає від мене 2-сторінковий документ (project idea document) на тему створення при міністерстві Ради з безпеки доріг", – повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Віктор.

На його думку, Рада з безпеки доріг (Road Safety Council) повинна бути "провідною агенцією" в цій темі (leading agency) і має займатися кількома ключовими речами, якими ніхто в Україні не займається. Це моніторинг безпеки доріг та існуючих державних активностей у цій сфері, розробка нових правил, стандартів, законодавчих змін у сфері інфраструктури; створення і втілення експериментальних програм і пілотних проектів та координація роботи у цій темі численних державних органів і організацій (ДАІ, автодорів, ОДА) із громадськими організаціями та соціально відповідальним бізнесом.

"Ця рада може мати невеликий штат і навіть самофінансуватись за рахунок проектів міжнародної технічної допомоги, грантових проектів і спонсорства з боку бізнесу. Аби мати доступ до потрібних даних та вплив на державні інстанції, вона має бути в складі уряду, авторизована ключовими міністерствами. Я не вірю, що вона зможе бути ефективною як незалежна НУО у "вільному плаванні", – відзначив активіст.

Віктор Загреба взяв на себе зобов’язання розробити і надати документ віце-міністру до 1 січня. Той у свою чергу пообіцяв дати хід цій темі. Активіст запрошує зголошуватися з пропозиціями та ідеями.

"Нагадаю суть проблеми: щороку, без війни, Україна втрачає близько 5000 загиблих і 30 000 поранених, багато з них  молоді люди і діти. У нас смертність 630 випадків на 1 млн автомобілів, в Швеції 66, в Іспанії 88, в Греції 184, в Польщі 208. Втрати для економіки України  близько 5-7 млрд доларів на рік. Я досліджував цю тему під час навчання в США за Фулбрайтом, зустрічався з практиками, перечитав тисячу сторінок звітів і рекомендацій, написав цілу наукову роботу. Мій висновок: ці страшні цифри можна протягом 5 років скоротити на 20-50%, якщо системно зайнятися цією проблемою, яка поки що "нічия",  аргументує необхідність створення Ради з безпеки доріг Віктор Загреба.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: