fbpx

Іванофранківці змогли побачити «Благодійність крізь призму об’єктива» і наяву

Стиль життя 16:45, 08.07, 2014

У Краєзнавчому музеї Прикарпаття відкрилась виставка фоторобіт «Благодійність крізь призму об’єктива», де зібрані кращі роботи, що відображають бачення благодійності, фотографів з усієї України. А спеціальний гість в інвалідному візку Христина Сирова поділилась з присутніми власним благодійницьким досвідом.

Другий рік поспіль організатором фотовиставки в Івано-Франківську виступає благодійний фонд «Ти – ангел».  

До неї увійшли кращі 40 фотографій, обрані з понад 550 фоторобіт, які надійшли з усіх куточків України. Фотографи цієї виставки показали, як волонтерство змінює світ і якою бачать благодійність діти. Вони зафіксували миті благодійності в освіті, культурі, охороні здоров’я та в соціальному захисті, спорті, житті громад та в ініціативах громадян. 

Волонтер Благодійного фонду «Ти – ангел» Юлія Ляхович розповідає, що до благодійності можна долучатись не лише матеріально:

«Назва виставки 100% передає її настрій. Кожен бачить по-своєму: хтось фотографує собак, хтось – дітей, хтось – старших людей, і все це – благодійність, емоції, волонтерство.

Наприклад, щоб проявити благодійність до собаки, її потрібно просто погодувати. На це потрібні не стільки кошти, скільки час, щоб приділити увагу. Якщо для притулку для тварин можна знайти спонсорів, які би придбали їжу, то волонтерами можуть стати ті, хто прийде, щоб їх погодувати. Кожен може долучитись по-своєму. Фінансова сторона важлива, але цього не завжди достатньо», – зауважила Юлія Ляхович.

Попри пересічних глядачів, виставку змогли оглянути 20 дітей з Івано-Франківського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, що знаходиться на вул. Набережна, 34 а.

Спеціально запрошеним гостем на виставку стала Христина Сирова. Дівчина в інвалідному візку вже не перший рік. Вчиться на психолога, художниця, а також вона видала свою другу книгу філософської прози та поезії, а минулого року вийшов у світ її перший містичний роман. На виставку Христина прибула, щоб розповісти про благодійність, адже знає про неї чимало з власного досвіду. Дівчина працює вчителем-реабілітологом з неповносправними дітьми в реабілітаційному центрі та розповідає, що справжня благодійність – це може бути лише добре слово, просто усмішка, підтримка.

«По-перше, так склалася ситуація з моїм здоров'ям, що мені знадобилися кошти на лікування у Німеччині. Мої друзі усіляко підключилися, щоб назбирати немаленьку суму – 50 тисяч євро.  А по-друге, вже два роки працюю в реабілітаційному центрі з неповносправними дітками, які хворіють синдромом Дауна, або аутистами. Тому зрозуміла, що це не тільки праця, а потрібно бути благодійником та філантропом в душі, бо просто за гроші там працювати неможливо. Треба віддавати частину серця, душі, часу, уваги, особливо коли переступаєш поріг, а на тебе десять діток навішуються з питаннями, з обіймами. Я хочу, щоб усі люди розуміли, що благодійність залежить від кожного з нас», – ділиться Христина.

Зазначимо, фотоконкурс проводив восени 2013 р. Український форум благодійників під патронатом Національної спілки фотохудожників України. Змагання добрих фото підтримали потужні представники як сектору благодійності, так і бізнесу. Традиційно після відкриття та експозиції у Києві виставка подорожує всією Україною. Цього року після столиці вже побувала у Херсоні та Кривому Розі, а після Івано-Франківська помандрує до Ужгорода, Луганська, Луцька, Львова, Умані, Сокаля, Хмельницького, Чернівців. Загалом побачать фотографії жителі 11 міст.

Виставка триватиме до 15 липня, а восени 2014 р. фотоконкурс стартуватиме вже вп’яте.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: