fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Вірші для соціопатів та лірика з полуницею: Юрій Іздрик та Ірина Цілик з презентацією у Івано-Франківську

Вірші для соціопатів та лірика з полуницею: Юрій Іздрик та Ірина Цілик з презентацією у Івано-Франківську

Культура 21:14, 30.05, 2016

У вільному кафе STANTSIYA відбулася неформальна презентація нових книжок – Юрія Іздрика "Summa" та Ірини Цілик "Глибина різкості".

Упродовж туру ділитимусь, як завше, найсокровеннішим, обіцяв Юрій Іздрик, анонсуючи свою книгу, яку він створив у співавторстві з Євгенією Нестерович. І дотримав слова. Найсокровенніше для Іздрика в цей час – створення віршів  прийшло до нього три роки тому.

“У мене все як не в людей, бо літератори зазвичай починають з поезії, потім видають прозу, потім переходять до колумністики. А в мене спочатку було кілька прозових творів, потім колонки, і аж тепер я дійшов до поезії. Три роки тому почав активно писати вірші”,  розповів Юрій Іздрик.

Іздрик пояснив, що наговорив книжку, тому має співатора.

“Я вже дійшов до того віку і до тієї стадії, що можу робити все. Можу проповідувати”,  провокував письменник.

Провокував Іздрик аудиторію весь час презентації  читаючи свої ранні вірші, розповідаючи про те, як пишеться, і означуючи, хто може бути його аудиторією.

ВІдкрив поетичний сет Іздрик трьома своїми ранніми віршами, які сталися наприкінці 1990-х, коли, власне, переживав свій “прозовий” період. “Тоді вершиною поезії мені здавалися тексти Братів Гадюкіних”,  зізнався він. Франківцям добре відомий вірш Юрія Іздрика того часу “Панно Інно”. 

“Пишу з легкої руки Павличка, якого вважаю своїм хресним батьком,  він сказав кидати інженерну роботу і серйозно займатися літературою, коли прочитав ці кілька віршів”,  напівсерйозно, напівжартома, а може, саркастично каже Іздрик.

З-поміж нових віршів, які увійшли до книжки “Summa”, письменник обрав до читання твір “Молитва”. “Це попса”,  означив захоплення цим текстом і сам текст Іздрик.

Що стосується книги “Summa”, то її автор означає як “лонгрід”.

“Невідомо, про що книжа – про всьо. Є базові речі і є антураж у тілі цієї книжки. Для кого ці вірші? Якщо маєте проблему з соціальною адаптацією, якщо у вас міні-напади соціопатії, втрата орієнтації в просторі, якщо до себе чуєте назвисько “лузер”, якщо маєте сумніви в тому, що все, що відбувається довкола, має хоч якийсь сенс, то ця книга  для вас. Якщо у вас все в шоколаді, то вам ця книжка не потрібна”,  припечатав Іздрик.

Очевидно, в такий спосіб франківець хотів також і створити контраст для своєї товаришки по презентації. Бо “Глибина різкості” Ірини Цілик, за його словами,  класична сучасна лірика.

“Цей тур – це абсолютно новий досвід. Проїхали схід і захід, і все, що посередині. Ми вже пройшли екватор, Івано-Франківськ – 19-те місто. Тур дав дуже багато – як дрібниць, так і важливих речей. От ми з Іздриком писали вірші один одному, гралися у поезію, як у фристайл. Були дуже теплі аудиторії, питання, подарунки у вигляді полуниць. Мій чоловік уже рік як в АТО, він там, а я тут, і от вирвався і приїхав у Сєвєродонецьк на мій виступ. Уже тільки задля цього одного варто було їхати в тур”,  розповіла про своє найсокровенніше, особисте Ірина.

Вірші – це те, що ти не можеш спрогнозувати і написати за завданням, вважає поетка. Перш ніж читати вірші з “глибиною різкості”, Ірина Цілик запропонувала слухачам поезію, якої немає в збірці, – вона створена просто цими днями.

“Це те, що мені дав власне тур”,  сказала поетка у передмові до вірша “Україна”.

Упродовж презентаційного поетичного туру від квітня до червня Юрій Іздрик та Ірина Цілик мають відвідати 25 міст. Попереду  ще шість. Супроводжує авторів президент Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Святослав Померанцев.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: