fbpx

Калуські підприємці викопали у Вовчинцях металевих труб на кілька мільйонів гривень

Суспільство 17:20, 30.06, 2014

Приватний підприємець викопав кілька кілометрів металевих труб у районі природно-заповідного фонду «Вовчинецькі гори» поблизу Івано-Франківська.

Мешканець Івано-Франківська Віталій Гоголь у лісі в селі Вовчинці випадково натрапив на кілька кілометрів порізаних труб, викопаних з землі.

«Вчора катався по лісу з братом на мотоциклі і побачив велику кількість труб, порізаних і підготовлених для загрузки», – розповідає Віталій.

Про знахідку Віталій повідомив депутату Вовчинецької сільської ради Антону Довгому. Місцеві активісти повернулися в ліс вранці і побачили, що порізані труби грузять на трактор. Коли попросили пред’явити документи про те, що діють законно, люди, які викопували труби, почали торгуватися.

«Їхній начальник пропонував нам по 10 тисяч гривень кожному, щоб ми це не розголошували. До того пообіцяв закупити бронежилети на армію, – розповідає один з свідків Геннадій Чудак. – Дійшло до того, що обіцяв віддати нам всі труби».

Громадські активісти викликали правоохоронні органи. На місце прибули працівники СБУ та Тисменицького райвідділу міліції.

Через кілька хвилин по приїзді правоохоронців з’явився приватний підприємець Сафар Лачинов, який пояснив, що надав «послуги екскаватора».

Він пред’явив договір про те, що є виконавцем робіт. У документі вказано, що замовник ПП Дмитришак Р. О. замовив виконання земляних робіт екскаватором за 180 гривень за годину. Обидва підприємці зареєстровані у Калуші.

«Мені пояснили, що це труби, закопані ще при Радянському Союзі. Оскільки діючий газопровід пішов в сторону, то ці труби взагалі поховані і він (Дмитришак – КУРС) викупив ці труби в якогось підприємця», – пояснив Лачинов.

Правоохоронці виявили приблизно 150 відрізків труб. Викопані труби «виконавець робіт» склав на двох майданчиках. Більшість з них  становлять у діаметрі 54 см із внутрішньою стінкою 8 мм. Труби порізані на шестиметрові куски. Метр такої труби важить 103 кг. 

Наразі правоохоронці встановлюють, хто є балансоутримувачем труб, та рахують збитки, завдані навколишньому середовищу. Попередньо збитки можна оцінювати у кілька мільйонів гривень.

Вже зараз, кажуть вони, можна говорити про самовільні рубки лісу, зняття верхнього родючого шару ґрунту і незаконний обіг металобрухту.

За даними Інформаційно-ресурсного центру, ПП Дмитришак Роман Олексійович перебуває в процесі припинення фізичної особи-підприємця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: