fbpx

Мешканка Івано-Франківська вважає, що їй погрожують комунальники

Суспільство 08:20, 28.10, 2015

Будинок №18-а на вулиці Парковій в місті Івано-Франківську. Понад рік тому помер господар Микола. Родина вважає, що його "загнали в могилу" комунальні "колектори".

Нещодавня нічна приключка з рівнесенькою п’ятиміліметровою діркою у кухонній шибці, дуже схожою на отвір від пострілу з пневматичної зброї, додала родині покійного інваліда війни I групи ще більшого неспокою і страху. Ботюки молять у Бога і комунальників спокою, але переконані, що дірка в шибці – не банальне хуліганство, а реагування на їхнє активне відстоювання своїх законних прав, пише Галичина.

Квартира, в якій мешкають Богдана та Віталій, дружина і син покійного,  на першому поверсі. Поряд  парк, а неподалік  задвірки монастирського храму Успіння Матері Божої УГКЦ. Місцина у нічний час нелюдна, бо ще й належно не обжита. 

Богдана Ботюк, вдова-пенсіонерка:

 Коли я 1 жовтня побачила отвір у шибі, то одразу подумала, що то, певно, від гумової кулі. Тієї ночі я довго не могла заснути, а десь о першій почула якийсь тріск. Мені стало страшно, тому що моєму покійному чоловіку, який помер торік, неодноразово погрожували. Микола був інвалід війни I групи  1986 року працював у батальйоні пожежогасіння в Чорнобилі. Він мав гарну пенсію і дуже великі державні пільги, серед яких  і стовідсотково безплатні комунальні послуги. Сьогодні я перебуваю у судовому спорі з управлінням соціального захисту міськвиконкому. Тому що не здійснена оплата у зв’язку з втратою годувальника, не переоформлена мені пенсія і т. д.  А син  інвалід III групи  судиться з управлінням Пенсійного фонду міста, бо не може домогтися переоформлення йому половини пенсії покійного батька. Я отримую пенсію 1300 грн, а син-інвалід  950. Як ще жив чоловік, то йому надходили попереджувальні листи з "Івано-Франківськводоекотехпрому" та "Івано-Франківськтеплокомуненерго", які страшили, що він не буде спокійно жити, якщо не сплатить борг (сьогодні родина Ботюків має заборгованість перед "Івано-Франківськтеплокомуненерго", "Водоекотехпромом" та "Івано-Франківськгазом" на суму 8 тис. грн  Авт.). Часто лунали  телефонні дзвінки десь близько 10-ї години вечора. Микола дуже нервувався і переживав.

Після смерті чоловіка також надходили досудові претензії від КП "ЄРЦ". Але я всім понадсилала копії рішення Вищого спеціалізованого суду України, який 2013 року відхилив касаційну скаргу КП "Івано-Франківськ­водоекотехпром".

Ще за життя Миколи нас за­страшували, що прийдуть судовиконавці, заберуть майно, що ми і наша родина не будуть спокійно спати і т. д. Навіть попри те, що у нас було рішення касаційної інстанції, яким підтверджується, що ми  родина інваліда війни I групи  користуємося стовідсотковими пільгами з оплати за комунальні послуги. Я неодноразово ходила до керівників міських комунальних підприємств. Скаржилася на пізні телефонні дзвінки з їхніх фірм. Але вони не мали що відповісти та не брали до уваги мою бесіду. Сьогодні мені  вдові інваліда війни  пільги зняли, і я повинна платити за квартиру стовідсотково. Якби не було погроз, а відтак загадково не помер мій чоловік, я б сьогодні не була у такому страху через дірку в шибці".

Не маємо намірів втручатися у суперечки родини Ботюків з комунальниками, соціальними чи пенсійними інстанціями. Адже частину з них ще розглядають у судах. Проте після аналізу деяких документів хочемо поміркувати над тим, якими способами деякі міські комунальні "іміджмейкери" пресують боржників в івано-Франківську. Бо нагадуванням, наприклад, листи від КП "Івано-Франківськводоекотехпром" назвати складно.

Витяг з такого листа, надісланого інвалідові війни I групи (епілепсія) Миколі Ботюку. "Ви вважаєте себе розумним і хитрим,  йдеться у нагадуванні,  але Ви один і Ваш досвід мінімальний. А ми таких, як Ви, бачили не один десяток і швидко розберемося, як змусити Вас заплатити. Ми будемо чекати Вас на роботі, в кабінеті Вашого керівника. Розшукуючи Вас, ми будемо спілкуватися з співробітниками Вашої фірми, сусідами, родичами, знайомими, створюючи Вам певний імідж… І невідомо, як до Вас будуть ставитись Ваші друзі і товариші по роботі, сусіди і просто знайомі, дізнавшись про Вашу фінансову непорядність. Ми не дамо спокійно Вам спати. Дзвінки-нагадування про необхідність погашення заборгованості — це мінімальні незручності, що на Вас чекають. Ми перетворимо Ваше життя на одне суцільне нагадування – "НЕОБХІДНО СПЛАТИТИ БОРГ"…


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: