fbpx

Мешканці багатоповерхівок Франківська мусять самі подбати про пункти укриття у підвалах своїх будинків

Суспільство 13:05, 28.01, 2015

Перевірити підвали багатоповерхівок і влаштувати в них укриття на випадок загрози чи надзвичайних ситуацій повинні самі мешканці Івано-Франківська. Те саме стосується інших міст Прикарпаття.

Захисними укриттями на випадок загрози, війни чи надзвичайних ситуацій для мешканців багатоповерхівок і приватного сектора є тільки підвали їхніх будинків. Відтак люди повинні перевірити підвали і облаштувати їх. Про це на прес-конференції з приводу запровадження в Івано-Франківській області режиму підвищеної готовності системи цивільного захисту населення повідомив керівник обласної ДСНС Володимир Чернецький.

За його словами, на території Івано-Франківщини знаходиться 831 захисна споруда, що належить до системи цивільного захисту населення області. Це бомбосховища й радіаційні укриття. Всі вони розташовані на підприємствах. І розраховані передовсім для укриття працівників цих підприємств. Укриттям для решти населення, повідомив Володимир Черенецький, є передовсім підвали їхніх будинків.

"Захисні споруди на підприємствах не передбачені на всіх, вони забезпечують тільки працюючі зміни. Для населення зараз відпрацьовуються як захисні споруди пристосовані помешкання – це підвальні або заглиблені приміщення. Кошти на їх відновлення і ремонт мають відповідно виділяти їхні власники",  пояснив головний рятувальник області.

Де власниками сховищ є підприємства й організації, відновити укриття і привести їх у стан готовності набагато легше, ніж у містах, відзначив Володимир Черенецький. Що стосується захисту мешканців багатоквартирних будинків, то в цьому випадку укриття можуть бути тільки в підвалах. За те, щоби підвали були приведені у відповідний стан, відповідає місцева влада і самі люди.

"Якщо взяти місто Івано-Франківськ, то для багатоповерхівок це ЄРЦ і ОСББ. Якщо підвал затоплений, там по коліно води, каналізація прорвана, то це питання до міської влади, до Єдиного розрахункового центру, який має підвали ремонтувати",  уточнив керівник рятувальної служби області.

У випадку, якщо будинок знаходиться на балансі ОСББ, тобто Об'єднання забудовників, то його мешканці змушені будуть самотужки привести підвали у відповідність до стандартів укриття.

"Якщо є ОСББ, то ніхто не прийде в цей будинок в підвал і не зробить там ремонт. Це треба людям самим ставати й робити. В першу чергу повиносити сміття, повиганяти бомжів,  сказав Чернецький. – Якщо є необхідність, можемо підказати, де поставити піч для обігріву, електрогенератор та бак на питну воду".

Укриття, тобто підвал, придатний для того, щоби ховатися в ньому від обстрілів і бомбардувань, повинен бути в кожній багатоповерхівці, наголосив керівник ДСНС Івано-Франківщини.

За його словами, в Івано-Франківську міськвиконком провів інвентаризацію об'єктів цивільного захисту. власниками яких є підприємства й організації. Найближчим часом рятувальники перевірять їх стан, відзначив Чернецький. Підвали рятувальники також перевірятимуть, сказав він. Вибірково.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: