fbpx

"Угорники не наркодиспансер": мешканці протестують проти відкриття в селі наркологічної клініки. ФОТО

Суспільство 15:45, 08.08, 2017

Тригодинна акція протесту розпочалася в підміському селі Угорники в супроводі Муніципальної варти та поліції охорони, а також депутатів-"свободівців".

Сьогодні о 16.00 в Угорниках мало відбутися відкриття наркологічної клініки "Ренесанс". Протест проти вікриття такого закладу в селі розпочався о 15.00. Акцію понад сотня людей почали з молитви, "щоби Бог поміг вирішити це питання". 

Протестувальники пояснили, що вони не проти лікування наркозалежних, але для цього мають бути визначені спеціальні місця. Людей турбують випадки, які траплялися у Тисмениці та в інших населених пунктах, коли біля подібних закладів знаходили використані шприци та голки. Саме тому люди проти сусідства з таким закладом і загалом проти того, щоби він функціонував у селі. Вимагають, щоб орендарі негайно покинули приміщення. 

Як повідомила сільський голова Угорників Любов Атаманчук, ПП Шліхутка Ірина підписала договір 30 травня з наркологічною клінікою "Ресенс". 
"Закликаємо прислухатися до думки громади й по-людськи перейти в інше приміщення", – виступила Любов Атаманчук.
 
Вчора голова Угорників направила звернення від мешканців села до орендарів з проханням негайно покинути приміщення. 
 

Учасники протесту також звернулися до обласної влади та депутатів ВРУ – обіцяють у разі невирішення цього питання влаштовувати неодноразові акції протесту.

На будівлі, яку винайняли під клініку, вказано "Ренесанс", тоді як договір уклало ТОВ "Ресенс". 

1

Директор наркологічної клініки "Ресенс" Сергій Гладкомаз пояснив, що сьогодні мало відбутися не відкриття, а презентація клініки.

"Я уклав договір оренди з приватним підприємцем, це приватна власність. Які до мене можуть бути претензії? – обурився він. – Тут буде заклад, який надає допомогу людям, які не можуть справитися зі своєю залежністю. Ми цим людям допомагаємо кваліфіковано. Це не медичний заклад, тут буде реабілітаційний центр. 
Якщо потрібне буде медичне втручання, то людей направлятимуть на Млинарську, про це домовлено з головним лікарем…"
2
Вартість перебування у реабілітаційному центрі  6 тисяч гривень на місяць, сюди входить перебування, харчування та лікування.
"Ви нікого не питалися, коли прийшли. Тепер ми будемо говорити по-своєму", – звернувся до Сергія Гладкомаза депутат Івано-Франківської міської ради від ВО "Свобода", мешканець Угорників Роман Онуфріїв.
На протесті присутня ціла делегація "свободівців" під проводом Романа Онуфріїва, голови фракції у міській раді. Це Роман Марцінків, Віталій Бурко, Ольга Гаянюк та депутати обласної ради від "Свободи" Сергій Федорців та Ігор Шевчук.
 
До слова запросили місцевого пароха отця Юрія Трухана. Священик сказав, що сам готовий кожному залежному приділяти день-два щотижня. Але в цьому випадку треба прислухатися до громади. 
 
Свою позицію і думку місцевої спільноти вірян отець висловив у Фейсбук:
"Дуже милосердна справа лікувати алко- і наркозалежних, і навіть більше – церква надає духовний супровід, також лікуючи душі узалежнених, – це першочергово. Але!!! такого роду заклади не повинні бути розташовані у центрі житлової зони". 
Учасники протесту прийняли резолюцію, в якій заперечують розміщення клініки на території села і викладають свої вимоги: 
 
  1. Висловлюємо заперечення щодо розміщення та функціонування на території Угорників закладу ТОВ "Наркологічна клініка "Ренесанс".
  2. Вимагаємо від ТОВ "Наркологічна клініка "Ренесанс" негайно припинити діяльність закладу та покинути територію села Угорники.
  3. Звертаємося до голови Івано-Франківської обласної ради Сича О. М., голови Івано-Франківської ОДА Гончарука О. Р., народного депутата Дебенка М. В.:

    – невідкладно вжити заходів щодо припинення діяльності ТОВ "Наркологічна клініка "Ренесанс" в селі Угорники.

    – провести службове розслідування і притягнути до відповідальності осіб, причетних до появи на території села Угорники цього закладу.

  4. Доручити виконавчому комітету Угорницької сільської ради надіслати цю резолюцію за належністю посадовим особам.
  5. У разі невиконання вимог залишаємо за собою право вдаватися до мирних акцій протесту в межах чинного законодавства.
Нагадаємо, минулого тижня виник конфлікт у Тисмениці довкола реабілітаційного центру, де лікуються від наркозалежності. Мешканці вулиці Сагайдачного у Тисмениці звернулися до міського голови, голови райради та голови РДА з проханням з'ясувати законність розміщення комерційної організації "реабілітаційний центр" у приватному будинку.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: