fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • МОЗ офіційно застерігає медиків про неприпустимість застосування багатьох ліків при ГРВІ та грипі у дітей

МОЗ офіційно застерігає медиків про неприпустимість застосування багатьох ліків при ГРВІ та грипі у дітей

Здоров'я 21:26, 02.12, 2016

Міністерство охорони здоров'я України стурбоване поширеною практикою надмірного та необґрунтованого призначення безрецептурних ліків для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ у дітей.

У середовищі медиків такий підхід має назву поліпрагмазія – одночасне призначення хворому у великій кількості лікарських препаратів або лікувальних процедур, часто невиправдане та нераціональне.

Бажання лікаря призначити хворому одразу декілька препаратів виникає в тому випадку, якщо у пацієнта одночасно є ознаки ураження різних органів і систем (серцево-судинної, травної, сечовивідної, нервової та ін.). З точки зору здорового глузду це є негативним явищем, тому що призводить до невиправданого введення чужорідних (лікарських) речовин в організм та сприяє збільшенню вартості лікування. Поліпрагмазія залишається звичайною практикою наших лікарів. При цьому призначається маса лікарських препаратів, застосування яких обґрунтовано на особистих перевагах, а не на засадах доказів ефективності при лікуванні конкретної патології. І часто зумовлює недостатню увагу лікарів до пошуку та корекції причинних і сприяючих факторів. 

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації (The National Institute for Health and Care Excellence (www.nice.org.uk), Аmerican academy family practice (www.aafp.org), Аmerican academy of pediatrics (www.aap.org), Cochran library (www.cochranelibrary.com), Medscape (www.medscape.com), UpToDate (www.uptodate.com), Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov), World Health Organisation (www.who.int) та ін.), МОЗ просить взяти до відома:

Застосування груп препаратів при ГРВІ:

Антибіотики – Не рекомендовані.

Противірусні препарати – Не рекомендовані (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями).

"Імуномодулятори" – Не рекомендовані. Можуть бути шкідливі.

Інтерферони – Не рекомендовані. Ефективність співрозмірна з плацебо.

Антигістаміни – Не рекомендовані. Ефективність при лікуванні ГРВІ не доведена.

"Сиропи від кашлю" – Не рекомендовані. Можуть бути шкідливі у дітей до 4 років.

"Комбіновані ліки від застуди" – Заборонені дітям молодшого віку. Полегшують симптоми у дорослих.

Вітаміни – Не рекомендовані. Ефективність не доведена.

Рослинні препарати – Ефективність не доведена.

Міністерство охорони здоров'я рекомендує лікарям проводити роз'яснювальну роботу з медичним персоналом та пацієнтами щодо неефективності використання цих груп препаратів у дітей та потенційної шкоди самолікування. А також здійснювати широку просвітню роботу серед населення про заходи профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій, ідеться на сайті МОЗ.

КУРС писав, що в Україні циркулюватимуть одразу три штами грипу: "Каліфорнія", "Гонконг" та "Брісбен". Пік захворюваності лікарі прогнозують на грудень. У зоні ризику: літні люди, вагітні та із супутніми захворюваннями.

Читайте: На Прикарпаття наближається грип, а вакцини ще немає. ВІДЕО

Неприпустимо лікувати ГРВІ та грип антибіотиками, наголошує доктор медичних наук, лікар-практик із 25-літнім досвідом роботи Ольга Богомолець.

Читайте також: Реімбурсація, контракти і ліцензії: Ольга Богомолець про зміни в медицині, які в 2017-му відчують лікарі і пацієнти

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: