fbpx

На Дністрі планують збудувати каскад гідроелектростанцій

Суспільство 21:37, 13.10, 2015

Державна компанія "Укргідроенерго" розбудовує мережу ГАЕС, щоби підвищити потужності. Наступний інвестиційний план, який анонсувала компанія, стосується Дністра. Прикарпатські рибалки застерігають, що це може вбити річку.

Голова правління ДП "Укргідроенерго" Ігор Сирота розповів "Українським Новинам" про новий проект – каскад малих ГЕС на Дністрі. Цей проект компанія має намір внести в Енергетичну стратегію.

Стратегія передбачає завершення спорудження до 2027 року ще трьох ГАЕС – Каневської, Каховської та Дністровської в Чернівецькій області. "Що би ми хотіли туди дотати, то це будівництво малих ГЕС на Дністрі", – сказав Ігор Сирота.

Йдеться про каскад із 6 гідроелектростанцій.

"В Україні більша частина невикористаного гідроенергетичного потенціалу знаходиться в Карпатському регіоні, який до того ж є енергодефіцитним. А Дністер за своїми водними ресурсами та гідроенергетичним потенціалом – друга після Дніпра ріка в Україні",  аргументував головний гідроенергетик країни.

В цей час проект Дністровського каскаду на стадії інвестиційної пропозиції. Якщо "Укргідроенерго" знайде кошти, то будувати почнуть через три роки. "Як державна компанія ми повинні цей проект довести до стадії будівництва",  зазначає Сирота.

Для мешканців придністровських територій він означатиме розвиток інфраструктури, рекреаційних зон, робочі місця.

"Ми отримаємо збільшення на 390-400 МВт маневрової потужності, зарегулюємо Дністер, укріпимо береги. Припиняться проблем з підтопленням. Це велика робота. Проект принесе користь місцевим органам влади. Будь-яке будівництво – це завжди додаткове виробництво будматеріалів. Ми отримаємо додатково 6 мостових переходів – це розвиток транспортної інфраструктури. Бачимо, що плюсів достатньо. Наша частина – провести експертизу, і найбільший об'єм роботи – це екологічна частина. Ми повинні максимально показати, що цим будівництвом не нанесемо збитки екології краю",  сказав Ігор Сирота.

На таке повідомлення відреагували прикарпатці. У соцмережі Фейсбук журналіст, риболов-спортсмен Ростислав Полівчак попередив про наслідки такого будівництва.

"Це скоріше за все в межах Львівської та Івано-Франківської областей, можливо, Чернівецької. От такий собі "добрий дядя" буде нам вирішувати проблеми з підтопленням… косячи попутно немалі баблосики. А тепер я вам скажу, що буде: 
а) Дністер перетвориться в каскад ставків із затхлою водою;
б) місцева іхтіофауна виздихає, зокрема підуства, рибець, марена та інші види, які живуть винятково на течії;
в) в каскаді ставків будуть жити жаби і цвісти вода  як це відбулося у зарегулюваному Дніпрі;
г) Дністровський каньйон розриють екскаваторами, прокладуть дороги, долини затоплять;
д) в ставках, тобто в колишньому Дністрі, рибгоспи будуть розводити коропа з товстолобом. І виловлювати відповідно.
Ага, ну само собою, що електроенергія від тих 6 ГЕС не подешевшає, вона подорожчає. Думаю доведеться нам захищати Дністер…"  написав Ростислав Полівчак.

Він нагадав, що Дністровський каньйон має статус Національного природного парку з 2010 року.

"Там не тільки іхтіофауна, але й унікальна флора (ендемічні рослини), і "Всесвітнім визнанням каньйон Дністра завдячує своїм неповторним геологічним пам'яткам. Різноманітні за походженням скелі пройшли всі геологічні та біологічні епохи, були свідками багатьох еволюційних подій за останні 420 млн років",  додав Ростислав.

В коментарях до посту прикарпатці підтримали активіста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: