fbpx

На Долинщині змонтували перший вітрогенератор ФОТО

Суспільство 19:55, 27.06, 2017

У селі Шевченкове Долинського району розпочали забудову вітряної електростанції, що за попередніми підрахунками матиме потужність у 6 мегават.

Голова села Шевченкове Микола Мацалак зазначає, що в рамках проекту планується встановити 6 вітряних установок на території урочища Обідній. Також буде змонтовано підстанцію, яка регулюватиме роботу, пише КУРС із посиланням на Долина Live.

1

Виділена під будівництво ділянка має загальну площу трохи менше двох гектарів. Очільник села Микола Мацалак стверджує, що будівництво вітряної електростанції та супутніх споруд не створюватиме перепони для обробки сусідніх сільськогосподарських угідь.

Компанією-забудовником цього проекту виступає "Вінд Енерджі" з міста Луцьк. Офіційний представник компанії, що очолює реалізацію проекту, повідомив про наявність кількох черг у процесі будівництва вітряної електростанціїї у селі Шевченково.

Селище було обране під забудову не випадково. Попередньо було проведено ряд досліджень, які показали, що територія є сприятливою для подібного роду проекту завдяки достатній силі вітрів. Проведення будівельних робіт було зафіксовано у генеральному плані області заздалегідь.

2

Голова села Шевченкове зауважив, що пошуки інвестора для проекту продовжувалися доволі тривалий час.

Адміністрація села усіляко активувала цей процес шляхом розповсюдження інформації щодо придатних кліматичних особливостей області. У січні цього року німецький інвестор проявив інтерес до проекту. Попередньо були проведені громадські збори у селі, на яких жителі затвердили свою згоду на будівництво ВЕС. Після цього розпочався процес оформлення документації. Наприкінці вересня 2016 року був завірений та виданий документ, що дозволяє розпочати забудову.

3

Микола Мацалак каже, що основа для подальшого монтажу вітряних установок та супутніх споруд вже зроблена. Електрика, яку вироблятиме нова станція, йтиме до загальної мережі. Селищний бюджет значно поповниться за рахунок оренди, яку має сплачувати інвестор за використання земельної ділянки. Адміністрація Шевченкового має намір заключити договір, згідно з яким інвестор зробить посильний внесок в розвиток села. Наразі планується в рамках угоди провести ряд робіт щодо утеплення місцевого будинку культури та його модернізації (монтаж сонячних панелей на даху будівлі).

Світлини першого змонтованого вітрогенератора  у мережі виклав користувач фейсбук Stepan Oleksyk.   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: