fbpx

На "Доступні ліки" Прикарпаття отримає 18 мільйонів

Здоров'я 14:04, 19.05, 2017

Під час сьогоднішнього візиту до Івано-Франківська заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик розповів про ключові напрямки руху в сфері медицини.

На прес-конфренції в облдержадміністрації Роман Ілик розповів про програму "Доступні ліки".

"У нас загалом 4 ключові напрямки, у яких ми збираємося рухатися. Вони відображаються у тих законопроектах, які ми, сподіваємося, приймуть ще на цій сесії Верховної Ради. Ці зміни дозволять перейти до кращої практики, яка сьогодні є у країнах Східної Європи". 

За словами чиновника, в Україні 9 з 10 хворих купляють ліки за свої кошти.Також чимало лікарських засобів в Україні коштують дорожче, ніж у сусідніх країнах Європи. Через це багато українців, особливо з прикордонних областей, їдуть за кордон, щоб придбати там ліки.

"Наш проект гарантує громадянам доступ до життєво необхідних ліків. У країнах Західної Європи деякі ліки коштують дешевше, ніж у нас. Для прикладу, лікарський засіб для лікування бронхіальної астми у нас коштує 700 грн, а в Польщі – 470",  говорить Роман Ілик.

Цього року Уряд передбачив на програму "Доступні ліки" 500 млн грн. 

Відшкодування відбувається по трьох групах – серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Граничнці ціни встановлені на препарати 157 найменувань.

За словами Ілика, в Україні 60 зі 100 хворих помирають від серцево-судинних захворювань. 

"За перші тижні функціонування програма дала позитивний результат. Кількість споживання ліків, які є в проекті, зросла у 2,5 раза. А ціни, які є у проекті, знизилися в апетиках до 80%. У міністерстві сподіваються, що завдяки доступним лікам хворі зможуть уникнути ускладнень",  розповідає Ілик.

Івано-Франківська область у рамках проекту отримує майже 18 мільйонів. За перші тижні Франківщина посіла 10-те місце, реалізувавши ліки для більше ніж 25 тисяч хворих. Середній чек відшкодування на одного хворого складає 35 грн.

"Це невеликі кошти, але для малозабезпечених і пенсіонерів це є суттєвим",  розповів Роман Ілик.

Як це працює:

Хворий звертається до лікаря – це важлива складова проекту. У лікаря хворий отримує рецепт. З цим рецептом хворий йде до аптеки, і там йому пропонують ліки, які є у проекті. Отримавши препарат, хворий лікується.

"Ми вважаємо, що візит до лікаря хоча б раз у місяць є корисним. Для хронічно хворих рецепт на ліки може виписуватися на три місяці",  розповів Роман Ілик.

Він запевнив, що коштів, які Уряд виділив на проект (500 млн гривень), вистачить.

З 157 торгових найменувань, які у проекті, виготовляють: 20  європейських виробників, 15 українських, 1  індійський, 1  ізраїльський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: