fbpx

На Франківщині проведуть масштабну антисміттєву кампанію

Суспільство 15:33, 10.05, 2017

Івано-Франківська область потребує ефективного підходу до поводження із побутовими відходами.

Про це під час засідання президії обласної ради повідомив начальник управління екології та природних ресурсів Андрій Пліхтяк.

"У нас проблема не лише із переробкою сміття. А є проблеми зі збором, сортуванням і тому подібне, – зазначив голова облради Олександр Сич.  У нас хлоп в селі, якщо ніколи не платив за збір сміття, то він 20 гривень в місяць не дасть. Хоч і витратить 30 грн на сигарети. Краще викине у річку сміття. Треба провести масштабну антисміттєву кампанію".

За словами Андрія Пліхтяка, найбільший в області – полігон у с. Рибне, у с. Пнів полігон вичерпав ресурси, Долина, Коломия, Калуш – на межі.

Нещодавно чиновники прийняли спільне рішення про розробку стратегії поводження з побутовими відходами на території Івано-Франківської області, також розробляється Меморандум між найбільшими містами області. 

У 2016 році з обласного фонду природоохоронного середовища було виділено 16 млн грн. На ці кошти придбали контейнери та близько 50 одиниць сміттєвозної техніки. Остання не завжди у селах використовується за призначенням.

Також депутати запропонували підготувати звернення до Міністерства економіки та Міноборони із пропозицією виділити частину землі з фондів Міноборони під будівництво сміттєпереробного заводу.

Оскільки на Прикарпатті відсутня культура сміттєзбирання, депутати також запропонували ввести у ЗМІ, які фінансуються облрадою, рубрики, які висвітлюватимуть екологічні проблеми.

Окрім цього, запропонують спеціальні навчальні програми, розроблять спеціальні посібники. Пропонується також, щоб у навчальних та у медзакладах інформували про поводження зі сміттям.

Питання розглянуть на черговій сесії облради у п’ятницю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: