fbpx

"На килимі" у директора: як адміністрація дитсадка №27 із мамою-активісткою "розбиралася"

Суспільство 21:04, 19.05, 2017

Директор франківського ДНЗ №27 "Карпатська казка", 9 вихователів, завгосп і представниця батьківського комітету висловили свою позицію з приводу готівкових "поборів" у садках мамі, яка разом із іншими батьками зустрічалася з директором Департаменту освіти та науки Ігорем Смалем.

Нагадаємо, на зустрічі в Департаменті освіти йшлося про фінансування дитячих садків з міського бюджету та готівкові "побори" всупереч запевненням мера Руслана Марцінківа та чиновників від освіти про повне фінансування всіх потреб міських ДНЗ у 2017 році.

Після зустрічі директор ДНЗ №27 Галина Близнюк запросила маму Ірину Шуваринську в кабінет на розмову.

Раніше траплялися випадки, коли після візитів до чиновників ініціативних батьків цькувала адміністрація виховних закладів – директори садків збирали вихователів і батьків. Тому Ірину Шуваринську на зустрічі вирішили підтримати своєю присутністю голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна та журналіст КУРСу.

Зустріч одразу почалася конфронтацією. Разом із директоркою маму чекали представниця батьківського комітету та завгосп, остання – із папкою документів. Побачивши, що мама прийшла не сама, директор покликала до кабінету і свою "групу підтримки" – ще дев'ятьох вихователів.

В процесі емоційної розмови з'ясувалося, що директор і колектив дитсадочка почуваються ображеними. Вихователів зачепило, що батьки-активісти у Смаля не вказали фактичну кількість туалетного паперу, який отримали в групи, – 60 рулонів. При цьому вони визнали, що дитячий заклад не отримував пральний порошок і дезінфікуючі засоби – це купляли батьки за свої гроші.

1

В одній із груп ДНЗ якраз висіло оголошення про збір готівкових коштів на санітарно-гігієнічні засоби.

2

"Це ініціатива батьків, а не наша, вихователі не збирають грошей", – повідомила директор.

Посадовець продемонструвала щомісячні подання в Департамент освіти, як-от написані впродовж березня-травня цього року про потреби в "мийних" засобах, постільній білизні та матеріалах на ремонт. Фактично це були подання до відповідних тендерів, які саме проводить Департамент. За словами директорки, на початку січня в Департамент освіти був поданий документ, у якому вказувалися річні потреби ДНЗ.

КУРС писав, що на зустрічі з мамами у Ігоря Смаля головбух Департаменту повідомила, що від початку року від директорів ДНЗ не надходило жодного подання про додаткове фінансування потреб закладів.

"Сьогодні відіслали поштою потреби в м'якому інвентарі, – повідомила вона. – Я не є розпорядником кредитів. Подаю всі документи в Департамент освіти. Дають по 20-30 тисяч в місяць. Зараз ми чекаємо результатів тендерів, чекаємо фінансування".

Директор пояснила, що запрошувала маму на зустріч, щоби  пояснити їй все, що стосується особливостей фінансування садка, показати документи і щоби надалі всюди звучала правда. Показати документи журналісту завідуюча ДНЗ відмовилася, сказавши, що "всі вони є в Департаменті". 

"З місяця в місяць дублювати немає сенсу, вони і так знають наші потреби",  каже директор.

Вихователі підтримали керівника. Вони розповіли, що в дитсадку дефіцит не тільки миючих і дезінфікуючих засобів. Йдеться також про книжки та іграшки, навчальне "унаочнення", якого не вистачає і по забезпечення яким вони змушені звертатися до батьків.

"Ви думаєте, нам приємно стояти перед батьками і просити? Але що ми маємо робити?.. Ви хочете поламати систему? Розумієте, від цього страждають діти. Ми повинні організувати процес, – де брати наочність всю? А якщо лампочка перегорить? А що нам робити, коли замок в дверях заклинило і треба новий?" – зверталися вихователі до активістів.

Вони розповіли, що після зустрічі у мера, коли садками прокотилася інформація про повне фінансування, в "Карпатській казці" відбулися збори по групах, на яких батькам повідомили, що збір готівки припиняється. Зокрема, на "мийні" засоби. "Пройшло трохи часу, гроші не надходили, ми бачимо, що запаси закінчуються. Вже порошку немає. Ліжка, рушники не прати? Прийде санстанція – хто буде відповідати? Отак батьки пішли і купили, і ми раді", – змалювали картину вихователі.

"Добре, що знаходяться люди, які фінансують потреби дитсадка. Я сама хочу, щоби тут були створені комфортні і безпечні умови перебування, хочу передовсім для своєї дитини", – висловила позицію частини батьків представниця батьківського комітету. Вона визнала, що при цьому все ж таки не готова брати на себе місію "вибивати" гроші в Департаменті. "От є такі мами, які ходять і цим займаються", – сказала представниця батьківського комітету.

Мар'яна Вершиніна в свою чергу підкреслила, що такою самою – забезпечити комфортні і безпечні умови перебування дітей в садках і школах – бачать свою місію ініціативні мами, які об'єдналися в громадську організацію. Зокрема, й Ірина Шуваринська. 

"Ми хочемо допомогти садкам, щоб вони отримували належні засоби для ефективної роботи з дітками. Головне – об'єднувати зусилля, щоб кошти доходили до дітей", – сказала Мар'яна Вершиніна.

Врешті всі сторони дійшли згоди, що працюють для дітей і заради дітей.

"Ми би не працювали в садку за ці кошти, якби ми не любили дітей", – підсумувала голова трудового колективу, вихователь Галина Гапоненко.

Адміністрація садка запевнила, що на ставленні ані до мами, ані до дитини не позначиться ситуація, в якій сторони з'ясовували свої позиції.

Що стосується припинення збирання батьківських коштів, якими закривають потреби дитячого закладу, то це питання так і залишилося без відповіді. 

3

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: