fbpx

На Прикарпатті 150 пам'яток культурної спадщини перебувають в аварійному стані

Культура 08:03, 31.08, 2017

Негайного проведення ремонтно-реставраційних робіт потребують понад 150 унікальних об’єктів культурної спадщини як місцевого, так і національного значення.

Про це йшлося на колегії  колегії управління культури, національностей та релігій ОДА. Загалом в області на державному обліку перебуває 3944 пам’ятки  культурної спадщини. Дві пам’ятки сакральної архітектури внесено до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: церкву Святого Духа 1598 р. в м. Рогатині та церкву Різдва Пресвятої Богородиці 1808 р. в с. Нижній Вербіж Коломийського району.

За попередніми розрахунками, для ліквідації аварійного стану та проведення ремонтно-реставраційних робіт необхідні кошти у сумі більше 12 млн грн (станом на 2012 рік).

Принагідно додамо, що управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації залучає різні джерела фінансування для виготовлення науково-проектної документації та проведення ремонтно-реставраційних робіт за рахунок транскордонного міжнародного співробітництва за участі у міжнародних грандах.

Фахівці пам’яткоохоронної справи Польщі спільно з науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України виготовили безкоштовно управлінню культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації проектну документацію на проведення робіт з організації, упорядкування та управління буферною охоронною зоною на об’єкті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – церкві Святого Духа 1598 р. в м. Рогатині. Орієнтовна вартість переданої документаціє становить 50 тис євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: