fbpx

На Прикарпатті допомагатимуть жінкам, які постраждали від бойових дій

Суспільство 15:38, 08.08, 2017

В Івано-Франківській області зцілюватимуть душевні травми жінок, які воювали в АТО або втратили там рідних. Посеред занедбаного села пектимуть хліб та варитимуть сир.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту "Перші про головне" на телеканалі ZIK.  

На ділянці в селі Посіч Олена планувала вирощувати лікарські трави. Однак з початком війни зрозуміла, що ця екологічно чиста місцина на Прикарпатті – ідеальна для реабілітації жінок, які постраждали від бойових дій.

"Плануємо збудувати декілька будиночків, де проживатимуть родини загиблих. По центру буде навчальний великий клас. Для діток і не тільки буде створено контактний зооцентр", – розповіла голова організації "Українська жіноча варта" Олена Білецька.

Роботи з облаштування обіцяють розпочати вже з вересня. Кажуть, запланували масштабний проект. 

"Це не тільки реабілітація, а різні спеціальні тренінгові програми, які дають можливість подивитися людині під іншим кутом на своє життя. Це буде дуже гарне місце для того, щоб можна було і чомусь навчитись, і відпочити", – прокоментував голова "Української військової варти" Олександр Білецький.

А от у селі Ясень, що на Рожнятівщині, волонтери втілили ще один проект – відновили сторічний млин. Досі він стояв без діла. Тепер це навчальний центр і для селян, і для жінок-воїнів АТО. 

"Наша робота спрямована на молодь. Бо в селах молоді люди не мають чим зайнятися, будемо проводити для них тренінги, майстер-класи, хочемо залучити народних умільців", – розповіла директор млина Тетяна Рараговська.

Жінок, яких торкнулася війна, навчатимуть старовинного ремесла – випіканню хліба. Борошно молотимуть на автентичних кам’яних жорнах. Ті з них, які захочуть пройти реабілітацію в Ясені, навчатимуться безкоштовно. Хто ж працюватиме на млині, ще й зарплатню отримає. 12 тисяч євро на реалізацію цього проекту виділило посольство Литовської Республіки в Україні.

"Ми обрали цей проект через те, що вважаємо його цікавим та корисним. Також він є маленьким. Адже ми не маємо можливості робити великі проекти", – зазначив посол Литовської Республіки Марюс Януконіс.

А ще у млині створили музей Хліба. Волонтери запевняють, це не комерційний, а швидше соціальний проект. Він має стати майданчиком для реабілітації вдів чи жінок, які побували в АТО. На повну потужність відновлений млин запрацює вже в жовтні.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: