fbpx

На Прикарпатті компанія колишнього міністра-регіонала хоче нові ділянки для видобутку газу

Суспільство 20:09, 16.02, 2017

Постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування погодила проект рішення про надання ТОВ "ПАРІ" у користування ділянки надр для видобутку газу на території Яремчанської міської ради. Остаточне рішення - за обласною радою.

З листом до обласної ради про погодження видачі ТОВ "Парі" спецдозволу на користування надрами для видобутку розчиненого в нафті газу Державна служба геології та надр України звернулася 16 листопада 2016 року. Учора, 15 лютого, проект рішення про погодження розглянула екологічна комісія облради.

Компанія "Парі" планує добувати газ на Чемигівській площі, що на території курортних сіл Микуличин і Татарів Яремчанської міської ради. Минулого року компанія підписала угоди з сільськими радами про соціальне партнерство. 

Представник ТОВ "Парі" Василь Вітенко на засіданні комісії запевнив, що компанія користується найкращими методами прогнозування і геологорозвідки. "Ми йдемо простим шляхом: наш інтерес – якнайменше нашкодити місцевій громаді, щоб якнайменше платити. Тому ми стараємся бурити найефективніше", – сказав Вітенко.  

Площа Чемигівського родовища, яке збирається експлуатувати "Парі", – 9,7 га. Для буріння і розміщення обладнання компанія орендуватиме приблизно 0,5 га. "Парі" обіцяє облаштувати і утримувати дорогу. На початковому етапі компанія готова заплатити сільським громадам по 300 тис. грн соціального внеску. Починати буріння "Парі" планує наступного року. 

Сільський голова Татарова Олег Дзем'юк у коментарі КУРСу розповів, що компанія обіцяє допомогти селу з освітленням вулиць. Для Микуличина, за словами Вітенка, "Парі" придбає сміттєвоз. 

Запитань до Василя Вітенка у членів депутатської комісії не виникло. Рішення рекомендувати обласній раді погодити дозвіл на користування ділянкою надр комісія прийняла одностайно.  

Згідно з даними інформаційної платформи Youcontrol, 99% ТОВ "Парі" належить зареєстрованій на Кіпрі Burisma Holding Limited, кінцевим бенефіціаром компанії є колишній народний депутат від Партії регіонів та міністр екології в уряді Азарова Микола Злочевський. У 2014 році після перемоги Євромайдану Злочевський утік з України: проти нього розпочали кримінальні провадження за звинуваченням у незаконному збагаченні і на початку 2015-го ГПУ оголосила Злочевського в розшук. У липні 2016 року Печерський суд Києва арештував 64 свердловини компаній, що входять у групу Burisma, серед них – 6 свердловин фірми "Парі" Пилипівського родовища на Прикарпатті. Однак 12 січня 2017 року Burisma заявила про завершення всіх судових справ в Україні проти операційних компаній, що входять до складу Burisma Group. Група виплатила 180 млн грн донарахованих податкових платежів, а ГПУ закрила всі провадження проти президента групи Миколи Злочевського і зняла його з розшуку. 

Експерти Transparency International та "Центру протидії корупції", які стежили за розслідуванням, вважають, що Генеральна прокуратура свідомо закрила кримінальні справи щодо Миколи Злочевського та його компанії в результаті політичних домовленостей на найвищому рівні, йдеться у розслідуванні програми "Схеми". Журналісти "Схем" довели, що газ у компанії "Парі" купують фірми Президента Петра Порошенка, народного депутата Ігоря Кононенка та заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського.

Окрім віп-клієнтів, група компаній Burisma відома також "зірковим" складом ради директорів. 

До неї на запрошення Злочевського увійшли Олександр КваснєвськийПрезидент Республіки Польща у 1995-2005 роках, Хантер Байден, сина віце-президента США в адміністрації Обами Джозефа Байдена, Джозеф Кофер Блек, колишній керівник Антитерористичного Центру ЦРУ (19992002 рр.) і посол з особливих доручень по боротьбі з тероризмом (20022004 рр.), нагороджений найвищою нагородою ЦРУ – медаллю "За заслуги у розвідці". 

1

Скрін сторінки сайту компанії Burisma

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: