fbpx

На Прикарпатті створять Центр реабілітації для невиліковно хворих дітей

Суспільство 14:45, 19.02, 2016

Івано-Франківськ приймає науково-практичний семінар "Медико-соціальна реабілітація дітей з особливими потребами та паліативна допомога" та проводить круглий стіл з розвитку паліативної та хоспісної допомоги.

Це перший семінар з циклу, який проводиться під егідою МОЗ в 6 областях України, де планують розвивати медико-соціальну реабілітацію дітей-інвалідів та паліативну допомогу найменшим.

Стартували з Івано-Франківська, оскільки саме наша область має найкращі напрацювання у розвитку мережі допомоги невиліковно хворим людям на останньому етапі життя, відзначив голова правління ВГО "Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги" Василь Князевич.

В Івано-Франківську був створений перший в Україні хоспіс. В цей час, окрім стаціонару для дорослих, працюють 7 відділень з паліативної допомоги у районах, створені виїзні відділення та відділення в психіатричній лікарні №3, повідомила головний спеціаліст з паліативної допомоги в області Людмила Андріїшин. У Надвірнянському будинку дитини вже півтора року працює перше та також єдине в Україні паліативне відділення для важкохворих дітей.

"Нас тішить, що Міністерство охорони здоров’я звернулося до цієї теми на всеукраїнському рівні. І планує розвивати систему паліативної допомоги в Україні загалом,  сказала Людмила Андріїшин. – Сьогодні для нас важливо – бо є така потреба – створити обласний комплексний Центр реабілітації для невиліковно хворих дітей на 50 місць на базі Надвірнянського будинку дитини. Та передбачити фінансування медико-соціальної і паліативної допомоги дітям окремою обласною програмою до 2020 року. Ми виписали ці пропозиції і будемо подавати їх для внесення в резолюцію".

В останні роки кількість дітей-інвалідів в Україні зростає. І буде зростати, повідомила завідувачка кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАЦО ім. Шупика Раїса Мойсеєнко, оскільки такою є світова тенденція. Приблизно 2,2% дітей – це діти з особливими потребами. Наразі в Україні спеціалізованої медико-соціальної допомоги, в тому числі і паліативного догляду, потребуєть більше 150 тисяч дітей-інвалідів.  

"Проблема в тому, що немає координації. Є вкрай тяжкі діти, для яких треба створити мережу паліативної допомоги. Вона в Україні відсутня. Для того, щоби її укласти, перш за все потрібно прописати це на законодавчому рівні. Слава богу, над цим вже працює робоча група", – повідомила Раїса Мойсеєнко.

Медики визнають, що проблемою для розвитку паліативної допомоги в країні, окрім недостатнього фінансування медичної галузі, є рівень толерантності населення.

Паліативна допомога як крайній етап життя хворої людини мусить бути комплексною. Це покращення якості життя не тільки хворого, а і його сім’ї. Це лікування болю та інших фізичних симптомів, а також надання психологічної, соціальної та духовної підтримки пацієнту і його близьким. Якщо йдеться про допомогу дитині в таких ситуаціях, то додається потреба у навчанні, іграх, прогулянках – повноцінному спілкуванні і дозвіллі.

"Не може дитячий Центр бути таким, як у дорослих, – тихе місце в парку. Серед дитячих хвороб, які хронічно прогресують, 90%  не онкологічні. А третина і взагалі – неонатальні стани (у новонароджених – ред.), які потребують реанімації та інтенсивної терапії. Відтак дитячий центр має бути комплексним і оптимально влаштованим на базі багатопрофільної медичної клініки,  обгрунтовує рекомендації МОЗ Раїса Мойсеєнко. – Дитина завжди, до останніх хвилин життя, потребує ігор, освіти, арт-терапії. Все це має бути передбачено в структурі Центру".

Рекомендації міністерства "заземлять" на місцях, і кожен регіон буде самостійно визначатися з тим, яким буде обласний дитячий паліативний чи реабілітаційний центр.

Щороку в Україні паліативної допомоги потребують від 8 до 16 тисяч дітей. На Прикарпатті понад 1100 дітей – інваліди з ураженням нервової системи, більше 100  зі злоякісними пухлинами, які проліковані та стоять на обліку, 80 дітей із злоякісними захворюваннями крові (гемоонкологічними). 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: