fbpx

На Прикарпатті висохли 35 тисяч гектарів ялинових лісів

Суспільство 09:42, 14.11, 2015

Лісовий сектор традиційно провідний для економіки Прикарпаття. Проте ефективне використання природного ресурсу стримують окремі законодавчі норми.

Ухвалений 15 років тому нібито для захисту природи мораторій на вирубування у високогірних лісах призвів не тільки до істотних економічних втрат. Адже деревопереробна галузь краю, позбавлена великих обсягів лісоматеріалів, не може працювати на повну потужність, пише Урядовий кур'єр.

Необґрунтована заборона на вирубування на високогірних схилах в умовах різких кліматичних змін перетворила перестиглі ялинники на сухостій. Уражені різноманітними хворобами деревостани більше не виконують своєї екологічної ролі. Вони втратили захисні, природоохоронні властивості, становлять загрозу здоровому лісу, це потенційні осередки масштабних лісових пожеж. За умови сильних опадів напівмертві дерева не зможуть стримати на гірських схилах велику воду, що призведе до руйнівних повеней.

Невипадково учасники міжвідомчої наради, що відбулася на базі Вигодського лісгоспу, що на Івано-Франківщині, назвали всихання ялинників екологічним лихом, подолання якого потребує комплексних управлінських рішень.

Для розв’язання проблеми голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук пропонує якнайшвидше внести зміни до лісового законодавства. Зокрема, зняти мораторій на проведення суцільних рубок у високогірних лісах і вилучити їх із категорії протиерозійних. Також пропонує відкрити окрему бюджетну програму з ліквідації наслідків та запобігання всиханню ялинових лісів, площа яких стрімко збільшується і вже становить 35 тисяч гектарів, де зосереджено 14 мільйонів кубометрів деревини. Це дасть змогу відновити в лісових масивах гір заготівельну інфраструктуру, побудувати дороги і розпочати лісогосподарські заходи із заміни всохлих ялинників на природний тип здорових ялицево-букових лісів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: