fbpx

На Прикарпатті зросла захворюваність та смертність від СНІДу

Суспільство 16:45, 30.04, 2015

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції/СНІДу в Івано-Франківській області, як і в Україні загалом, у 2014 році характеризувалася зростанням показників захворюваності та смертності від СНІДу. За даними санепідмоніторингу, за весь час спостереження виявлено позитивних 2272 результати.

Про це повідомили на засіданні ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при обласній державній адміністрації.

Як доповіли спеціалісти, активізується статевий шлях передачі ВІЛ, збільшується кількість ВІЛ-інфікованих жінок репродуктивного віку, відбувається вихід за межі груп ризику епідемічного процесу та збільшення виявлення ВІЛ-інфікованих осіб за клінічними показниками, переважно відбувається ураження осіб працездатного віку. Окрім цього, зростають темпи розповсюдження туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих та смертності від Ко-інфекції ВІЛ/ТБ, ВІЛ/ВГ, з'являються ВІЛ-інфіковані особи серед підлітків та осіб старше 60 років.

Станом на 1 січня 2015 року на диспансерному обліку в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом знаходиться 815 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 309 осіб в стадії СНІДу. Померло за весь час спостереження 508 ВІЛ-інфікованих осіб.

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) в області як напрямок стратегії зменшення шкоди від вживання ін’єкційних наркотиків з метою обмеження поширення ВІЛ/СНІДу серед споживачів нелегальних наркотиків розпочалася в 2008 році відповідно до Указу Президента України. За цей час відкрито 10 кабінетів для видачі наркотичних середників учасникам ЗПТ, в тому числі в обласному наркодиспансері, в обласній клінічній інфекційній лікарні (центр СНІДу), в Калуській міській поліклініці, в Бурштинській міській лікарні, в Тлумацькій, Долинській, Коломийській, Надвірнянській, Богородчанській ЦРЛ, в обласному фтизіопульмоцентрі. За весь час на ЗПТ поступило більше 400 хворих на ін’єкційну опіоїдну наркоманію, відраховано з програми більше 70 чоловік, в тому числі по причині смерті – 12, за порушення режиму – 11, позбавлення волі – 24, зміни місця проживання – 19. 13 учасників ЗПТ показали стійке покращення та повністю відмовилися від вживання наркотиків. Найбільший термін утримання від вживання наркотиків – 1 рік. Як позитивний результат ЗПТ слід назвати зменшення кількості пацієнтів з ВІЛ-інфекцією серед вперше прийнятих на програму ЗПТ, що вказує на позитивні тенденції в профілактиці ВІЛ/СНІДу в середовищі наркоманів саме завдяки програмі ЗПТ.

На цей час проводяться підготовчі заходи з вивчення ресурсів щодо залучення кадрів лікарів загальної практики, сімейної медицини до видачі препаратів замісної підтримувальної терапії, проводиться їх навчання. Розпочата кампанія з розробки системи видачі препарату ЗПТ на руки учасникам, що відповідає сучасній світовій концепції розвитку і вдосконалення цього методу.

Щодо питання туберкульозу, то за підсумками 2014 року епідситуація в області нестабільна. Такі чинники, як поява нових форм збудника (мультирезистентний), значне поширення туберкульозу із множинною стійкістю, ураження багатьох ВІЛ-інфікованих, а також відсутність фінансової підтримки заходів Програми залишають епідситуацію з туберкульозу проблемною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: