fbpx

Не більш як 10 секунд: рятувальники нагадують, як потрібно купатися на Водохреща

Суспільство 10:17, 18.01, 2017

У Водохреща, що відзначають 19 січня, люди масово йдуть на водойми, аби зануритися у крижану воду. Проте варто пам’ятати про дотримання правил безпеки, щоб уникнути виникнення надзвичайних подій та трагічних наслідків.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.

Рятувальники нагадали, що категорично заборонено занурюватися у воду в необладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку і медичних працівників.

Купання дітей повинно відбуватися лише під наглядом батьків чи дорослих.

Вважається, що освячена в цей день вода має цілющі властивості і благотворно впливає на душевний та фізичний стан людини. Уже сам факт занурення в крижану воду є свідченням сили волі, хоробрості. Та інколи люди стрибають в ополонку скоріше заради бездумного, показного геройства, аніж самовдосконалення. Подібні спроби нібито очищення найчастіше й призводять до трагічних наслідків.  У жодному разі не можна пірнати у воду, заходити в ополонку необхідно повільно й обережно.

З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, фахівці медичної служби нагадали, що перебувати в ополонці можна не більш як 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо.

Після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю. Купання в крижаній воді під впливом алкоголю категорично заборонено.

"Шановні громадяни! Закликаємо вас відповідально ставитись до власного життя та життя своїх рідних, дотримуватися правил поведінки на водоймах під час Водохреща і в разі небезпеки телефонувати до Служби порятунку "101", – закликали рятувальники.

Рекомендації медиків: 

Перед купанням обов’язково слід пробігтися, адже організм має розігрітися.

Лікарі застерігають від занурень у холодну воду людей з вадами здоров’я. Слід зазначити, що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. Отже, перед тим, як скупатися на Йордан, бажано отримати погодження в лікаря.

Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм.

Якщо доведеться надавати допомогу необачному плавцеві, слід пам’ятати: потрібно якомога швидше заховати потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо треба, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; нагодувати чи напоїти чимось гарячим. 
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: