fbpx

Не спати на роботі: обласна лікарня зробить санітарок прибиральницями

Здоров'я 20:16, 27.03, 2017

З 1 квітня Івано-Франківська обласна клінічна лікарня переводить санітарок в штат прибиральниць і змінює їм графік роботи.

Через недостатню кількість бюджетних коштів на виплату зарплати працівникам адміністрація обласної клінічної лікарні вирішила оптимізувати роботу лікувального закладу через перегляд доцільності перебування молодших медичних працівників-санітарок на роботі вночі.

"Ми добре розуміємо, що вночі ніхто з працівників не миє приміщення, не проводить генеральне прибирання та не годує хворих. То чи правильним буде платити  зарплату працівникові за те, що він вночі спить на роботі?" – обґрунтовує заступник головного лікаря ОКЛ з медсестринства Наталія Ружило.

Як зазначила заступник з медсестринства, з 1 квітня обласна лікарня переводить санітарок в штат прибиральниць, і з цього дня вже не буде найменувань "молодша сестра перев’язувальна", "молодша сестра процедурна" чи "молодша сестра палатна".

Повністю змінюється їхній графік роботи – з нічних чергувань тільки на денні. Чергування молодших сестер – прибиральниць проходитиме через день і триватиме з 8.00 години ранку до 8.00 вечора.

Проте в важких відділеннях, там, де відбувається  поступлення ургентних хворих, а також в операційних пости санітарок в нічний час поки що збережені.

Через те, що в країні нема системи навчання щодо прибирання лікувально-профілактичних закладів, керівництво планує створити на базі двох відділень ОКЛ – опікового та судинної неврології – тренінгові центри, які спеціалізуватимуться на підготовці прибиральниць, повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров'я ОДА. 

"Прибирати також треба вміти і знати, з чого його починати в медичному закладі, – додає Наталя Степанівна. – Адже лікарня – це об’єкт підвищеної інфекційної небезпеки, і кожен рух прибиральниці повинен бути підкріплений наказом, алгоритмом чи інструкцією, що стосується епідеміологічного режиму".

Заступник головного лікаря переконана, що такі зміни принесуть тільки покращення роботи закладу і комфортніше перебування хворого в лікарні. У зв'язку з реформами в медицині потребує перегляду велика кількість в лікарнях некваліфікованих працівників, серед яких молодший медичний персонал – санітарки. 

"Раніше ці посади були актуальними, – пояснює Наталія Ружило.  Кількість медичних сестер була меншою, і в обов’язки санітарки входили частково й функції з догляду пацієнта. У реформах ми рівняємось до європейських та американських стандартів, тому вважаємо, що догляд за хворим має здійснювати кваліфікований працівник, тобто дипломована медична сестра". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: