fbpx

Обласна рада проголосувала за повну заборону будівництва ГЕС на Дністрі

Політика 17:16, 25.12, 2015

Івано-Франківська обласна рада проголосувала за мораторій на будівництво ГЕС у руслі Дністра на території області.

Обласна рада 74 голосами ухвалила рішення "Про заборону погодження питання розміщення гідроелектростанцій вздовж річки Дністер". Облрада рекомендує районним, міським, селищним, сільським радам, на території яких заплановано будівництво об'єктів гідроелектростанцій, утриматися від погодження будівництва. Облрада звернулася з закликом ухвалити аналогічні рішення до Тернопільської і Чернівецької обласних рад. 

Заступник голови обласної ради, ініціаторка мораторію Ольга Галабала у виступі зазначила, що ажіотаж довкола будівництва гідроелектростанцій на Дністрі виник у зв'язку з виділенням державною компанією "Укргідроенерго" 166 млн дол і 400 млн євро (гроші міжнародних донорів) на спорудження каскаду ГЕС. На території Прикарпаття планують чотири ГЕС на Дністрі, три з яких будуть дериваційними (вода ріки відводиться у спеціальну трубу, розганяється в ній і крутить турбіну). 

"Дністер з швидкоплинної річки перетворився б у каскад ставків, – каже Галабала. – Довго можна говорити про зникнення риби, наслідки для туризму, глобальний вплив на екологію і мінімальний економічний ефект…"

Як повідомляв КУРС, екологи "Дністровського каньйону" категорично проти будівництва каскаду ГЕС: це вб'є Дністер. 

Тим часом екоактивісти пропонують притягнути посадовців Мінекології, а також Тернопільської та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Екологи вважають це підготовкою до вчинення злочину, який кваліфікується як "умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду". 

Читайте також: Петро Тєстов: Як ділки наживаються на вбивстві карпатських річок і що робити

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: