fbpx

Івано-Франківська облрада готує заяву про антиукраїнські настрої у Польщі

Політика 10:43, 30.11, 2016

Івано-Франківська обласна рада на наступній сесії звернеться до влади Польщі та України щодо нагнітання антиукраїнських настроїв у польському суспільстві.

Проект звернення розглянула сьогодні постійна комісія Івано-Франківської обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

"Підставою для звернення стало те, що у польському суспільстві відбулися події, які сприяли створенню антиукраїнського настрою, – зазначив голова комісії Ігор Дебенко.  Звернення не закликає до екстремістських дій, а апелює до керівництва і України, і Польщі, щоб попередити можливі майбутні акти вандалізму проти українського суспільства".

Подаємо текст звернення:

"Незважаючи на висхідну динаміку розвитку партнерських стосунків з польськими колегами, інтенсифікацію співробітництва, Івано-Франківська обласна рада не може залишатись осторонь та не помічати посилення антиукраїнських настроїв, що протягом останнього часу свідомо провокуються в польському суспільстві, посягаючи на позитивні напрацювання на засадах взаємоповаги і добросусідства.

Лише у період із 2014 по 2016 роки на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань. Останній ж такий випадок, що мав місце 9 жовтня 2016 року в селі Верхрата Підкарпатського воєводства, коли двоє активістів польської ультраправої організації OWS, що відома своєю співпрацею із терористичними угрупованнями ДНР і ЛНР, перфоратором знесли хрест над могилою вояків УПА, побили пам'ятні таблиці, знявши цей дикунський акт на відео, взагалі переходить межі здорового глузду та усталених моральних засад.

Нагнітанню нездорової антиукраїнської істерії в польському суспільстві сприяє й нещодавній прем’єрний показ та вихід у широкий прокат відверто маніпулятивного й одностороннього за своїм характером фільму "Волинь", в якому автори демонструють, як український священик нібито освячує сокири і серпи, що ними українці йдуть убивати поляків, як українці спалюють живцем малих дітей тощо.

Про українські жертви, коли в середині минулого століття було спалено сотні українських церков на Волині та Холмщині, коли сотні тисяч українців Закерзоння було як не вбито, то депортовано, зокрема проведено етнічну чистку під час операції "Вісла", 70-ті роковини якої ми вшановуватимемо наступного року, в фільмі чомусь замовчується, створюючи натомість в уяві глядача образ українця як палія, головоріза та вбивці.

Брутальним за своїм характером стало й спалення Державного прапора України польськими активістами під час офіційних заходів з нагоди Дня Незалежності Республіки Польща. Характерно, що цей акт вандалізму був вчинений незадовго після спільного прийняття Верховною Радою України та Сеймом Республіки Польща Декларації Пам’яті та Солідарності.

Відсутність дієвої реакції та належної оцінки відповідним діянням зі сторони офіційної польської влади, зволікання в розслідуванні та притягненні до відповідальності винних в плюндруванні українських пам’ятників та місць поховань, мовчазна згода на одностороннє трактування історії ще більше сприятимуть посиленню антиукраїнських настроїв у майбутньому.

Представляючи найвищий представницький орган Прикарпаття, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Президента України, Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України щодо забезпечення належного, послідовного реагування на можливі подальші антиукраїнські випади. Звертаємося також до Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкла, Генерального Консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура з вимогою сприяти забезпеченню прозорого розслідування всіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті в Республіці Польща, їх невідкладного відновлення й недопущення повторення антиукраїнських випадів у майбутньому.

Тематика історичної пам'яті не лише складна, а й взаємосуперечлива, опираючись на численні міфи, національні архетипи та насаджені стереотипи. У випадку українсько-польських взаємин єдино вірною, на наше глибоке переконання, є подальша політика взаємного примирення.

Давати оцінки, висновки з такого роду питань мають не політичні діячі, а в першу чергу історики, наукові інституції посередництвом фахової дискусії. В протилежному випадку ризикуємо захлинутись у безкінечних взаємних звинуваченнях на історичному ґрунті на противагу спільному поступу, добросусідству та протидії викликам сучасності".

Після того, як звернення підтримають депутати облради на сесії, воно буде надіслано Президенту України Петру Порошенку, голові Верховної Ради України Андрію  Парубію, Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, Міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну, Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Яну Пєклу, Генеральному Консулу Республіки Польща у Львові Вєславу Мазуру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: