fbpx

Облрада вимагає відпустити затриманих учасників блокади і звільнити Авакова

Політика 13:12, 14.03, 2017

Відповідне звернення до Президента, Уряду і Верховної Ради України ухвалила сьогодні на позачерговій сесії Івано-Франківська обласна рада.

У сесії, що пройшла у формі віче на площі перед адмінбудинком обласної ради, взяли участь 57 обранців (згодом долучилися ще 3), а також майже три сотні активістів та небайдужих мешканців міста. 

Голова обласної ради Олександр Сич нагадав, що вчора, 13 березня, силовики зупинили блокаду і затримали кількадесят її учасників. У багатьох містах України вночі відбулися акції протесту. Як повідомляв КУРС, кілька активістів вийшли на пікет й підпалили шини і в Івано-Франківську. Прикарпатський штаб блокади ОРДЛО сформулював вимоги до центральної влади. Пізніше їх погодили і голови усіх фракцій облради, а Олександр Сич розпорядився про позачергову сесію.

Олександр Сич зачитав вимоги з мирного урегулювання конфлікту: звільнити затриманих і закрити провадження проти учасників блокади, звільнити з посад міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і його заступника В'ячеслава Аброськіна, визнати території ОРДЛО тимчасово окупованими. 

Заступник голови облради Василь Гладій нагадав, що зовсім недавно облрада закликала центральну владу не вдаватися до силового сценарію зняття блокади. "Якщо влада не виконує своїх функцій, настає час прямого народовладдя", – заявив Гладій. Він також вважає, країні потрібні позачергові вибори до парламенту. 

Голова фракції "Свободи" в облраді Михайло Королик наполіг на звільненні Авакова за "цинічний розгін" блокадників і "переслідування патріотів". 

Депутат Андрій Марійчин від фракції "ВОЛЯ" заявив, що заборона торгівлі має бути повною. Мешканцям окупованих територій треба дати місяць, аби визначитися, де вони хочуть жити: в Україні чи ОРДЛО, а після цього слід ввести жорстку блокаду окупованих територій. 

Звернення також підтримали фракції "Самопомочі" й "УКРОПу".

Голова ОДА Олег Гончарук подякував нічним пікетувальникам за стриманість: "не дали приводу вважати Франківщину територією екстремізму". Заявив, що готовий до порозуміння і мирного вирішення конфліктів, наскільки в його силах. Фракція БПП "Солідарність" також пітримала звернення. Але сам голова ОДА утримався, оскільки не може порушувати питання про відставку міністра. 

Облрада ухвалила звернення більшістю голосів – 60 за, утримався 1. 

Представник прикарпатського штабу блокади ОРДЛО Віталій Мерінов запевнив, що нічна акція під ОДА з палаючими шинами – це тільки початок, якщо влада не отямиться. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: