fbpx

Перший загін спецбатальйону "Івано-Франківськ" рушив у зону АТО

Суспільство 20:38, 05.08, 2014

25 бійців спецбатальйону міліції особливого призначення "Івано-Франківськ" та 15 спецназівців колишнього підрозділу "Беркут" обласного управління МВС рушили в зону АТО. "Тікати з поля бою ніхто не буде", – проводжав буси з побратимами кадровик батальйону Роман Мочерняк.

"Заграниця" називають між собою відрядження в зону бойових дій спецназівці. "Тільки обличчя наші не світіть. І буси не фоткайте, бо будуть по дорозі ловити. Колеги з інших областей вже такі пригоди мали", – зустрічає 29-річний старлей Віктор з Коломиї. Просить також не вказувати прізвище – "щоби по соцмережах не відслідкували".

В машинах – захист на всіх і продукти, рюкзаки із індивідуальним набором речей. "Ми повністю екіпіровані. Так, як передбачають наші накази", – Віктор показує захист і відкриває свій рюкзак.

В комплекті захисту – бронежилети "Корсар" і кевларові каски. "Це український бронежилет четвертого класу з двома плюсами, або п’ятий євроклас, – пояснює Віктор. – Мають захист шиї і паху, нарукавники, антитравматичну вставку–. Плюс тактичні рукавиці, окуляри та балаклави, по два комплекти форми та по дві пари добротних шкіряних берців і навіть камуфляжні гумаки.

До кожного рюкзака – по каримату й спальнику. Теж від українських виробників. Спальники добирали за термостійкістю та здатністю швидко сохнути. А ще – засоби гігієни.

Кожен боєць має індивідуальну аптечку. Це торбинка на ліпких стрічках, укомплектована медпрепаратами та засобами першої допомоги вітчизняних фармацевтичних фірм – "Житомир", "Борщагів", "Дарниця", "Гемопласт". З найбільш необхідного – джгут, губка гемостатична, ампула "Кетанов" й шприц. Пігулки "Лоперамід", "Лоратадин", "Спазмалгон". Стерильні бинти й серветки. Всього 12 найменувань.  

"Ротація, звичайно, буде. Хлопці їдуть на певний час – не можемо сказати на скільки саме, це не положено. Так само, як не положено називати місце призначення. Вже готуються наступні 40 бійців батальйону на заміну. А якщо буде потрібне підкріплення, то хоч завтра готові виїхати ще 50 чоловік", – розповідає старший інспектор кадрового забезпечення батальйону Роман Мочерняк. Він їде в АТО з другою чергою відряджених.

Батальйон особливого призначення "Івано-Франківськ" фактично є бойовим спецназом в структурі МВС. Його завдання – правопорядок і знешкодження незаконних збройних формувань. В АТО міліціонери будуть співпрацювати зі спецзагонами Збройних сил та Нацгвардією. "У батальйоні зараз 160 чоловік. Але ми не відправляємо людей на війну масово, – каже Роман Мочерняк. – Маємо завдання – виокремити дієздатний підрозділ, який би відпрацював з максимальною віддачею і з мінімальними втратами". Тому, за його словами, бійців батальйону відряджають на Схід чергами. В бій підуть тільки ті, хто зголошується добровільно. "Зараз їде добірна команда. Хлопці всі служили в армії, серед них і контрактники, і міліціонери, і спортсмени. Всі – люди свідомі, віком від 22 до 40 років. Переважна більшість – тридцятирічні", – відзначає завкадрами батальйону "Івано-Франківськ".

Спецназівці три місяці тренувалися на полігоні "Лисець" під Франківськом. "Щодня були навчання стрільби – і тактика, і практика. По мішенях хлопці здавали нормативи минулого четверга – показали відмінний результат. Були відібрані 10 снайперів, – конкретизує Роман. – Не було так, щоби патронів не було чи щоби три рази стрільнув і поїхав на Схід. Скільки треба було, скільки хотіли – стільки й стріляли". Бійці також вправлялися з військовою технікою – з БМП і "Уралами", відпрацьовували  розгортання і захоплення блокпостів та інші тактичні ситуації.  За словами Романа, в команді всі стоять один за одного, як брат за брата – до останнього. "Плече підставлять. Тікати з поля бою ніхто не буде", – впевнений кадровик. 

Завтра основний склад спецбатальйону "Івано-Франківськ" продовжить підготовку на полігоні. Підрозділ набирає бійців, потрібна чисельність  200. "Сьогодні прийняли на службу, а це служба за контрактом із зарплатою від 4200 грн, сімох чоловік. Ще 40 проходять медкомісію,  пояснює Роман Мочерняк.  Щодня зголошуються люди. Але не всі проходять комісію та спецпідготовку. Поки не здають нормативи, не визнаються такими, що є повністю готовими. Окремих бійців, які не виходять на рівень, відраховують".

Обмежень за віком для вступу в спецбатальйон міліції особливого призначення немає. Але вимагається передовсім добра фізична підготовка і психологічна стійкість.

 

Охочі служити Україні в батальйоні "Івано-Франківськ" можуть зголошувалися за телефоном 067-343-31-73.

 

 

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: