fbpx

На лисі гори злітаються лише відьми, – Порошенко вимагає боротьби з незаконними рубками у Карпатах

Суспільство 16:41, 29.09, 2017

В Івано-Франківську Петро Порошенко влаштував розбір польотів керівникам лісового господарства західноукраїнських областей. "Крадете ліс – ваше місце у в'язниці", – наголосив президент.

На нараді в Івано-Франківській облдержадіміністрації під головуванням Петра Порошенка обговорили ситуацію з вирубками карпатських лісів, а також стратегію розвитку лісового господарства.

Петро Порошенко зазначив, що темпи розвитку деревообробної промисловості його не задовольняють.

“Хто поїде у Карпати, якщо немає лісу? Якщо йде незаконна вирубка, йде посуха… і ми гектарами втрачаємо наше багатство. Звичайно, можна запрошувати туристів і на лисі гори. Але по українській міфології на лисі гори злітаються лише відьми. Думаю, нам треба об’єднати наш потенціал і спрямувати усі зусилля на охорону українського лісу, карпатського лісу”, – зазначив Порошенко.

Президент також нагадав про закон, який посилив відповідальність за незаконні рубки.

“Ми не допустимо, щоб у нас силовики пасли задніх. Це і питання до прокуратури, і до Нацполіції, до керівників структур”,  наголосив гарант. 

Порошенко звернувся до присутніх, щоб вони висловилися, які кроки треба зробити для збереження лісу. Зокрема, до представників лісгоспів Міноборони, аграрного відомства, комунальної власності: “Порядок має бути усюди”.

1

За його словами, кожна колода має бути чіпованою, незалежно від того, яке відомство рубає. Потрібно вводити обов’язковий електронний обіг деревини на 100% і у військових лісгоспах, і комунальних, щоб знати, куди пішло кожне дерево.

“Треба вирішити питання зі встановлення меж заповідників і парків, – наголосив Президент. – Як правило, територія НПП є депресивною, але ми маємо замість того, щоб вирубати ліс, допомагати розвивати екологічний туризм”.

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар доповів щодо стратегії розвитку лісового господарства. Бондар визнав, що проблема незаконних рубок  найголовніша. За перше півріччя шкода від незаконних рубок склала 85 мільйонів грн. До бюджету відраховано лише 5%. Близько 400 працівників притягнені до дисциплінарної відповідальності, 64 посадові особи лісгоспів звільнені з роботи.

“Якщо людина накрала лісу, а потім її звільнили, то це відпуст для неї. Ще раз наголошую: понад 400 працівників, які спільно з місцевим самоврядуванням, силовиками крали ліс,  це мафіозне угруповання. Якщо ви крадете карпатський ліс  ваше місце у в’язниці”,  наголосив Президент і доручив підготувати звіт щодо ефективності застосування нового закону.

Керівники прокуратури, поліції, лісгоспів і місцевого самоврядування нестимуть персональну відповідальність за незаконні рубки.

“Досить! Люди мають побачити результати не лише боротьби з рубками, але й процес лісовідновлення”,  додав Порошенко.

Володимир Бондар наголосив і на проблемі всихання лісів.

“36 тисяч гектарів лісу всохоло у карпатському регіоні, на Поліссі понад 100. Ми повині виробити надзвичайні заходи, щоб швидко і ефективно вирішити цю проблему”,  заявив Бондар.

Він звернувся до Президента і до Уряду, щоб вжити надзвичайних заходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: