fbpx

На Прикарпатті прокурорів мінятимуть, поки не припиниться вирубка лісу, – Юрій Луценко

Суспільство 16:28, 18.07, 2016

Генеральний прокурор України Юрій Луценко мінятиме прокурорів в Івано-Франківській області до тих пір, поки вони не припинять покривати незаконну вирубку лісу на Прикарпатті.

Про це він заявив під час зустрічі з прокурорами області в Івано-Франківську.
Юрій Луценко зазначив, що понад  80% самовільних рубок виявлено на території лісового фонду державних підприємств Косівського, Надвірнянського, Рожнятівського районів, які відповідно мають контролювати Коломийський, Калуський, Надвірнянський місцеві прокурори. Він звернувся до них з обуренням на таку бездіяльність.
"Ви, три достойних мужі, які були на конкурсі, за високі знання і показники призначені місцевими прокурорами. Поясніть, чому це відбувається у вас під носом? У вас є два варіанти відповідей: що ви "не в тємі", і тоді мені не потрібні такі керівники, або що ви "в долі" – тоді ви точно потрібні не мені, а прокурорам іншого напрямку",  наголосив Луценко.
Він зазначив, що незаконна вирубка лісу на Франківщині – це рівненська схема бурштина, "це та сама зараза, яка вас з’їдає", і запевнив, що робитиме все можливе, аби зупинити таку бездіяльність прокурорів.
"Я приїхав сюди, щоб покласти край прокурорським потуранням лісовим вирубкам. Якщо треба, я ще раз мінятиму прокурора, якщо треба, всіх вас зніматиму, поки ви зрештою не перестанете покривати і брати мзду за вирубку лісів. Бо коли ти бачиш фотографію кордону з боку Румунії або Польщі і нашого кордону – це колосальна різниця, ми самі себе знищуємо",  акцентував Луценко.
Він також звернув увагу на невідповідну роботу правоохоронних органів щодо недопущення незаконного вивозу піщано-гравійної суміші.
"Я не розумію, чому в цих двох справах – вирубці лісу і вибору гравію – ви спокійно спостерігаєте за тим, чого вже не побачать ваші діти?"  обурився генпрокурор.
Луценко наголосив, що понад 100 кримінальних справ в сфері охорони довкілля розслідуються більше 6 місяців без прийняття кінцевого рішення. З числа зареєстрованих в поточному році кримінальних проваджень цієї категорії лише третину скеровано до розгляду суду з обвинуваченням. Жодного такого кримінального провадження, за словами Луценка, не скеровано до суду Богородчанською та Надвірнянською, Калуською місцевими прокуратурами.
"Ви, разом з поліцією, жодного кримінального провадження по лісу і іншим природнім ресурсам не відправили. Що ви робите на своєму місці? Якщо ви мовчки сидите і не співпрацюєте з місцевою поліцією, то, може, нам треба шукати когось іншого, більш активного?"
Юрій Луценко зобов’язав новопризначеного прокурора області Олександра Стратюка впродовж місяця провести очищення прокуратури Франківщини, сформувати нову команду, яка нарешті покладе край незаконній вирубці лісу та видобутку піщано-гравійної суміші.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: