fbpx

Прикарпатка звинуватила скандального хірурга, завідувача відділення ОКЛ, у смерті матері

Здоров'я 18:07, 08.05, 2017

Мешканка Тисмениці Наталія Квочак вважає, що причиною смерті її матері став помилковий діагноз. За її заявою Івано-Франківський відділ поліції ГУ Національної поліції в області розпочав кримінальне провадження за ст. 140 ч. 1 – Неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником.

Мати Наталії Квочак Любов Слідкевич померла 19 січня 2017 року після тривалого і невдалого лікування в обласній клінічній лікарні. Хвора пережила 5 операцій: кожна наступна проводилася для того, щоб виправити наслідки попередньої.

Наталія Квочак переконана: причиною смерті матері є непрофесіоналізм і халатність завідувача відділення інвазивних методів діагностики і лікування обласної клінічної лікарні Олександра Копчака, який встановив помилковий діагноз. А написати листа до редакції жінку спонукали недавні події довкола затримання цього медика на отриманні грошей від пацієнтки та пікет лікарів під облдержадміністрацією на його захист. Нагадаємо, отримання грошей лікарі назвали не корупцією, а подякою

"Насправді ситуація у нашій медицині однозначно доводить: корупція може вбивати, забирати життя! Можливо, горе, яке спіткало мою сім’ю, комусь допоможе вірно оцінити, в якому стані сьогодні наша галузь охорони здоров'я", – пише жінка. Зараз вона домагається лише справедливого розслідування, однак вже наштовхнулася на кругову поруку медиків. 

Історія лікування Любові Слідкевич почалася наприкінці листопада 2016 р. У жінки з'явилися незначні болі у верхній частині живота. Вона звернулась в Тисменицьку районну поліклініку, де зробила УЗД, за результатами якого встановлено, що в жінки дещо розширений жовчний протік. Терапевт Тисменицької районної лікарні направила пацієнтку в Івано-Франківську ОКЛ у відділення методів інвазивної хірургії для огляду.

30 листопада 2016 р. в ОКЛ хвора здала аналізи, пройшла повторно УЗД та потрапила на прийом до завідувача відділення методів інвазивної хірургії Олександра Копчака, який після огляду повідомив пацієнтці, що їй необхідно провести оперативне втручання.

За словами Наталії Квочак, лікар запевняв матір, що "якщо не провести терміново операцію, вона пожовтіє повністю, як при жовтусі, і у неї  будуть більші проблеми”. Важливо зауважити, що жінка поінформувала лікаря, що часто проходить медичні обстеження і має висновки про відсутність каменів у жовчному міхурі.

Олександр Копчак таки призначив вже на наступний день після огляду, на 1 грудня  2016 р., запевнивши, що така операція не є складною та нема підстав для хвилювання. "Мама повернулася додому, і ми обговорили ситуацію. Адже не було призначено жодної ін’єкції, жодної крапельниці, жодної таблетки. Не було навіть спроби консервативного лікування. І сліпа довіра до лікаря призвела до непоправного", – розповідає Наталія Квочак.

Першу операцію проводив лікар відділення Тарас Дзвонковський відповідно до встановленого Копчаком діагнозу – хронічний калькульозний холецистит в стадії загострення, холедохолетіаз. "Симптоматика при такому діагнозі включає гострий біль, жовтуху та підвищену температуру тіла, хоча таких симптомів в матері перед операцією не було!" – наголошує жінка, якій тепер доводиться розбиратися з документами у провадженні.

Операцію Дзвонковський Т. М. проводив за допомогою ендоскопа. Зі слів хірурга відомо, що "каменю таки не було, забрано згусток".

"Одразу після операції мама скаржилась на сильні болі, область живота піддуло. Болі не вщухали й протягом ночі, незважаючи на знеболювальні ін’єкції. Ніхто за цей час не поцікавився її післяопераційним станом", – розповідає жінка.

У зв’язку з раптовим погіршенням стану хворої прийняли рішення про термінове друге хірургічне втручання. Під час другої операції, яку проводив сам О. Копчак, було видалено жовчний міхур та виведено дренажні трубки для витікання рідини. "Виникає запитання: для чого та з якою метою видаляли жовчний міхур, адже каменів у ньому не було. Імовірно, під час ендоскопії була пошкоджена стінка жовчного протоку, що призвело до витоку жовчі в черевну порожнину та до запального процесу органів черевної порожнини. Друге оперативне втручання з видалення жовчного міхура проводилось з метою зменшити витік жовчі, що вже було допущено", – пише Наталія Квочак.

Після цих двох неефективних хірургічних втручань стан пацієнтки невпинно погіршувався. 21 грудня 2016 року їй зробили третю операцію. 27 грудня – четверте хірургічне втручання, реанімація. 10 січня 2017 року – п’яте хірургічне втручання, реанімація.

"Результат такого лікування призвів до ускладнень: внутрішніх кровотеч, появи гною в черевній порожнині, різких стрибків температури, появи рідини в легенях (яку забирали 4 рази), запалення сечового міхура, тромбозу глибоких вен, перегниття 12-палої кишки, пневмонії, сепсису, інфаркту та, в кінцевому результаті, смерті моєї мами!" – розповідає Наталія Квочак  

У зв’язку з цим 31 січня 2017 року Наталія Квочак звернулась в головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області із заявою про халатне ставлення лікарів до своїх обов’язків. 1 лютого 2017 року заяву внесли до ЄРДР (правова кваліфікація: ст. 140 ч. 1 КК України).

1

Сьогодні триває призначена слідчими судово-медична експертиза. Але жінка вже сумнівається у можливості об'єктивного і неупередженого розгляду її скарги, беручи до уваги кругову поруку медиків. Її побоювання пов'язані з висновком департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації, що передував призначенню судово-медичної експертизи. На думку комісії (склад комісії: Р. П. Петровський, завідувач відділення інтенсивної терапії ОККД; М. Г. Гончар, професор кафедри хірургії ІФНМУ; С. М. Василюк, професор, завідувач кафедри хірургії ІФНМУ; А. Є. Богуш, завідувач хірургічного відділення ЦМКЛ м. Івано-Франківська; В. М. Федорченко, проректор ІФНМУ, голова комісії; М. Стовбан, заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації), лікарських помилок та ознак службового недбальства при лікуванні хворої не виявлено. "Однак і це один із прикладів – у пункті 6-му ними ж самими вказано, цитую: "нечітко сформульовані показання до першого та другого оперативного втручання; протоколи операцій записані без деталізації, поверхнево". Такі пояснення різко суперечать висновкам!" – пише Наталія Квочак.

"А тепер постає запитання: чи флешмоб лікарів під стінами облдержадміністрації не є круговою порукою таких же горе-лікарів, більшість з яких отримують великі суми як "подяку", яку відкрито вимагають у пацієнтів і не бояться брати її у своїх кабінетах та на коридорах лікарень? Більшість лікарів-захисників діють такими ж методами і тому вийшли захищати свої ж меркантильні інтереси!

Звертаюсь до тих, від кого залежить прийняття рішення щодо подальшої долі того лікаря. Адже завтра в схожій ситуації можете опинитись ви. І тоді ні кошти, ані найдорожчі та найефективніші ліки не допоможуть врятувати життя дорогої вам людини", – пише Наталія Квочак. 

КУРС інформуватиме про результати розслідування смерті Любові Слідкевич. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: