fbpx

Прикарпатські єпископи виступили проти псевдоволонтерів

Суспільство 13:30, 06.02, 2015

Владики чотирьох Церков попросили голову ОДА впорядкувати волонтерський рух на Івано-Франківщині.

Обговорюючи духовну допомогу армії з головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком, керівники єпархіальних управлінь області торкнулися й допомоги матеріальної. Зокрема, звернулися до голови області з проханням впорядкувати волонтерський рух і "відсікти" псевдоволонтерів.

"Хочу звернутися до вас як до голови області, щоби впорядкували волонтерький рух", – проголосив митрополит Івано-Франківський і Галицький кир Іоасаф, керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ КП.

"Я категорично заборонив що-небудь волонтерам давати. Бо я не вірю, що реально з того, що люди дають, повністю все доходить туди, на війну. Не вірю. Бачу, коли їду по місту, що твориться. Сьогодні він у скриньку на вулиці збирає на щось одне, а завтра – на щось інше. Мав такий досвід. Підійшов хлопчина, просив на АТО, я дав суму. А через тиждень-півтора він вже в іншому місці і збирає вже на лікуваня якоїсь дитини. Отут правоохоронним органам потрібно розібратися – хто збирає і куди", – сказав владика Іоасаф.

За словами єпископа, за рік війни Івано-Франківська єпархія УПЦ КП зібрала близько 400 тисяч гривень. "Адресно наш отець-капелан допомагає бійцям",  повідомив він. 

За словами владики Іоасафа, патріархія виділила на допомогу українському війську більш як 3 мільйони – і на "швидкі", і на броньовані автомоблі й вантажівки, і на речі та продукти. Але цього мало, відзначив він.

"Для того, щоби ми могли реально більше допомагати нашим бійцям, повинна бути співпраця волонтерського руху, він має бути об'єднаним", – вважає єпископ УПЦ КП.

Владика Іоасаф наголосив, що об'єднаний волонтерський рух в області дав би змогу відсікти сумнівних "збирачів" і взаємодіяти волонтерам та усім Церквам.

"Досі я бачив розрізнені ініціативи. А якщо ми хочемо виграти реальну війну, то повинні об'єднуватися",  відзначив владика Іоасаф.

Участь у зустрічі з головою ОДА взяли також митрополит Кир Володимир Війтишин, УГКЦ; митрополит Галицький Кир Андрій, УАПЦ; єпископ Коломийський і Косівський кир Юліан, УПЦ КП; єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецький кир Василь Івасюк, УГКЦ; єпископ Івано-Франківський і Коломийський Кир Тихон, УПЦ. Всі загалом підтримали звернення владики Іоасафа.

Голова ОДА Олег Гончарук подякував духовенству за матеріальну і духовну підтримку воїнів і пообіцяв взяти до уваги пропозиції.

Напередодні "Самооборона" Івано-Франківська припинила діяльність в обласному центрі псевдоволонтерів. Про це у соцмережі Фейсбук повідомив громадський активіст, волонтер Роман Островський. Волонтер уточнив, що в цьому випадку є відеодокази – "цілий фільм". За зібраною доказовою базою міліція нарешті порушила справу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: