fbpx

Прикарпатські науковці розробили технологію синтезу нових термоелектричних матеріалів. ФОТО

Суспільство 15:35, 25.01, 2017

Термоелектричні матеріали, створені науковцями Прикарпатського національного університету, можна використовувати у медицині, автомобільній техніці, системах автономного опалення та інших сферах.

Запропонувати нові матеріали і розробити технологію їх синтезу науковцям університету вдалося завдяки грантовій програмі НАТО "Наука заради миру та безпеки".

У 2014 році ПНУ імені Василя Стефаника спільно з турецьким університетом Газі отримали грант від НАТО, завдяки якому облаштували сучасну наукову лабораторію для синтезу термоелектричних матеріалів.

Як зазначив ректор університету Ігор Цепенда, Прикарпатський університет один з небагатьох в Україні увійшов до престижної програми НАТО.

"Виграний грант засвідчив, що, незважаючи на складні умови, в яиких сьогодні розвивається українська наука, світова спільнота слідкує за доробками українських науковців і виділяє кошти на цікаві проекти. Проект, пов'язаний з термогенераторами, засвідчив, що немає значення, де знаходяться наукові групи: у науці нема провінцій. Цей проект підтверджує, що наш університет працює на рівні з європейськими і світовими стандартами", – сказав Ігор Цепенда.

За програмою НАТО Прикарпатський університет отримав 239 тисяч євро фінансування. Значна частина коштів пішла на закупівлю унікального обладнання для синтезу термоелектричних матеріалів.

"За грантові кошти для фізиків ПНУ вдалося придбати прилади загальною вартістю 2,3 мільйони гривень. Ці прилади дозволять працювати над різними видами композитних металів, які вимагають дуже доброго обладнання",  говорить Ігор Цепенда.  

Ректор сподівається, що отримані фізиками університету матеріали стануть прикладними і будуть введені у виробництво.

Директор проекту "Наука заради безпеки та миру" доцент-фізик Любомир Никируй акцентував, що проект закінчився у сенсі фінансування, але тільки розпочався у сфері практичного виконання.

"Ми отримали досвід, нові технології, сучасне обладнання. Зараз ми можемо робити нові високоефективні матеріали з відтворюваними параметрами. Ми знаємо, як створити матеріал з наперед заданими і дуже високими властивостями. За результатами проекту у нас створена наукова група світового рівня, і наші результати будуть на рівні з тими, яких досягають у західних університетах",  відзначив Никируй.

Придбане за 95 тисяч євро грантових коштів обладнання та модифіковане власне дозволило створити сучасну лабораторію, у якій можна робити весь цикл створення матеріалу  від синтезу до кінцевих модулів.

Наразі у лабораторії працює кілька людей. Для її розвитку потрібні молоді, ініціативні науковці, які прагнуть застосувати свої знання для реальних практичних цілей, каже Никируй.

Розроблені під час проекту термоелектричні модулі та генератори виконують одночасно кілька функцій: 

  • перетворення дармового тепла, яке викидається у навколишнє середовище, в електричну енергію, що сприяє зменшенню "парникового ефекту";
  • є екологічно чистими, оскільки не спричиняють викиди в атмосферу вуглекислого газу, що відбувається під час спалювання будь-якого іншого виду палива;
  •  характеризуються довговічністю у роботі через відсутність рухомих частин у конструкціях.

Зараз термоелектричні пристрої можуть застосовуватися в автомобільній техніці, термоелектричні генератори можуть живити енергією всі електричні системи; у системах індивідуального опалення; на підприємствах, де у великих кількостях спалюється викопне паливо; у медицині – термоелектричні холодильні контейнери для транспортування органів, плазми крови.

Окрім придбання дороговартісного обладнання, проект допоміг молодим науковцям університету стажуватися та відвідувати наукові конференції у різних країнах світу.

"Студенти, аспіранти, науковці, які працювали у нас в лабораторії, змогли отримати досвід роботи на обладнанні, яке є в більшості лабораторій світу. Зараз можемо відправляти студента чи аспіранта на стажування у провідні університети світу, і вони не будуть почувати себе віддаленими від науки. Вони уже вміють працювати на обладнанні і можуть легко увійти в інші наукові колективи",  сказав Любомир Никируй.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: