fbpx

Прикарпатський письменник написав детектив про пригоди Шерлока Голмса у Коломиї

Культура 11:12, 07.04, 2016

Коломийський письменник і краєзнавець Микола Савчук, якого знають як майстра гумору і сатири, дебютував у жанрі детективу. Днями у видавництві "Вік" вийшла його повість-детектив "Коломийська історія Шерлока Голмса".

Події у повісті "Коломийська історія Шерлока Голмса" відбуваються у Коломиї в 1901 році. У галицьке місто з Лондона прибуває відомий детектив Шерлок Голмс зі своїм вірним приятелем лікарем Ватсоном. Вони розслідують таємниче зникнення анґлійського інженера Гаррі Джексона. 

Як розповів Микола Савчук в інтерв'ю "Дзеркалу Коломиї", на початку століття у місті справді мешкали інженери з Британії, які працювали на нафтових промислах у селі Слободі (у ті часи село називалося Слобода Рунґурська). Сама Коломия у повісті виписана саме такою, якою була в 1901 році: вулиці, якими ходять анґлійські детективи, мають тодішні назви, як і готелі, ресторани, каварні.

– Я родом з читацько-телевізійного покоління. Пригадую, що про "Собаку Баскервілів" і "Пістряву стрічку" чув ще в школі, але єдину в сільській бібліотеці книжку з історіями Голмса та доктора Ватсона до бібліотеки не повертали – вона десь ходила по ключівських хатах, і я так її й не бачив на власні очі. Вже згодом я навіть придбав собі книжку Конана Дойля і дещо прочитав. Ну а потім був знаменитий радянський фільм (1979-81 рр.) за участю Василя Ліванова і Віталія Соломіна. У 1994 р. я перебував у Лондоні, де відвідав музей Шерлока Голмса не Бейкер-стрит, 221 б і навіть залишив там свою візитівку. І, врешті, я двічі передивився великий анґлійський серіал про Шерлока Голмса, в якому роль легендарного детектива блискуче виконав Джеремі Бретт. І раптом я запалився ідеєю й самому написати детектив… про Шерлока Голмса… і запросити його до Коломиї… Були тут анґлійські інженери, місто наше було європейським, мало колію, готелі, гасові ліхтарі. Тут був цісар, то чому тут не міг бути Шерлок Голмс? – розповів, як з'явилася ідея книги, Микола Савчук. 

Книгу проілюстрував викладач Коломийсьокї дитячої художньої школи Микола Яцурак. Один примірник повісті вже відправили до Музею Шерлока Голмса на Бейкер-стріт у Лондоні. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: